Fortuyn: Deel illegalen pardonneren

DEN HAAG - Pim Fortuyn is bereid tot een generaal pardon voor zo'n 6000 uitgeprocedeerde, afgewezen asielzoekers. Ze moeten hier langer dan vijf jaar verblijven, Nederlands spreken, ingeburgerd zijn en van 'onbesproken gedrag'. Hij heeft dit gisteren bekend gemaakt.

In een vraaggesprek met de regionale dagbladen legt Fortuyn uit dat de migranten op zijn lijst hem hebben overtuigd dat zijn partij iets moet doen aan de duizenden schrijnende gevallen.

Met zijn pleidooi schaart hij zich in het kamp van GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie. Die poogden vorige week vergeefs de andere fracties in de Kamer te bewegen tot een pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land. Die poging werd geblokkeerd door PvdA, VVD, CDA en SGP.

De nummer 1 en naamgever van de Lijst Pim Fortuyn vraagt in de formatie, mocht hij daarbij betrokken raken, wel iets terug voor het 'ruimhartige gebaar' waartoe hij bereid is. Asielzoekers komen dan alleen nog in 'hoogst uitzonderlijke' gevallen Nederland binnen. Gezinsvorming (het laten overkomen van een huwelijkspartner uit een ander land) wordt 'zeer ontmoedigd'.

Fortuyn: ,,Het is een deal: een streng beleid en een generaal pardon. Het is gelijk oversteken. Blijft het asielbeleid bij het oude, dan geen generaal pardon.''

Bij de VVD, in het vreemdelingenbeleid de grote concurrent van Fortuyn, is met verbijstering gereageerd. Kamerlid Kamp: ,,Hiermee slaat hij een gat in de dijk dat niet meer te stoppen is''.

Volgens vice-fractievoorzitter Cornielje versterkt de 'draai van 180 graden' niet zijn geloofwaardigheid. ,,Hij is niet koersvast en dat is zorgwekkend'', aldus de rechterhand van VVD-leider Dijkstal. Ook CDA en PvdA reageren afwijzend. Zij wijzen op het gevaar dat illegalen van elders naar Nederland trekken in de hoop ooit een legale verblijfsstatus te bemachtigen. ,,Een absurd plan'', aldus PvdA-kamerlid Middel. ,,Het is rechtsongelijkheid, omdat je een groep beloont die langdurig onderduikt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden