Fortis viert dure triomf na strijd met ABN Amro om Generale Bank

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het financiële concern Fortis heeft de strijd om de Generale Bank in België gewonnen. Rivaal ABN Amro haakte af nadat de directie van de Generale Bank haar bod als vijandig beoordeelde. Fortis is blij, maar de strijd met ABN Amro dreef de overnameprijs tot extreme hoogte op.

ABN Amro kreeg zaterdag op ondubbelzinnige wijze te verstaan dat de Generale Bank niet van haar avances gediend is. De uit de directie en commissarissen bestaande raad van bestuur van de Belgische bank omschreef het bod van ABN Amro zaterdag na een hele nacht vergaderen als 'vijandig'. Om daarna genadeloos met de bank af te rekenen.

Die afrekening kwam er in de vorm van een zogeheten gifpil-constructie. Die houdt in dat de Generale Bank het eigen aandelenkapitaal door de uitgifte van nieuwe aandelen met tien procent verhoogt. Door dat aandelenpakket vervolgens aan Fortis te verkopen, krijgt het Belgisch-Nederlandse financiële concern een door rivalen bijna onmogelijk in te halen voorsprong.

De consequentie is dat Fortis een fors hogere prijs moet betalen voor de Generale Bank. Het moment van de beslissing van de Belgische bank is dan ook niet toevallig. Fortis had vrijdagmiddag juist toestemming gevraagd en gekregen van haar Belgische aandeelhouders om het bod in de strijd met ABN Amro eventueel met vijftien procent te kunnen verhogen. 'Eventueel', zo bezwoeren topman J. Bartelds en zijn secondant H. Hielkema vrijdagmiddag nog. Het was slechts “een signaal dat we nog in de race zijn”. Want voor een aanpassing van het bod, zo zei Hielkema, was nog tien dagen de tijd.

Maar nog geen tien uur later was de verhoging van het Fortis-bod een feit. Fortis maakte bekend het bod op de Generale Bank te verhogen tot zeven procent boven dat van ABN Amro. Gerekend naar de beurskoersen van vrijdagavond steeg het oorspronkelijke bod van 22 miljard gulden naar 26 miljard. Daar bovenop betaalt Fortis nog eens 2,6 miljard voor de tien procent extra aandelen die de Generale Bank uitgaf als gifpil. Het totaalbedrag van 28,6 miljard komt overeen met bijna 28 keer de jaarwinst van Fortis en markeert met grote afstand een record in de Nederlandse financiële wereld.

Het door financiële analisten als “absurd hoog” afgedane bod van Fortis overstijgt het bod van ABN Amro met twee miljard gulden. Dat, in combinatie met de door de Generale Bank tentoongespreidde vijandigheid, kon ABN Amro maar tot één keuze doen besluiten. Tot blijdschap van Fortis trok de bank zich zaterdagmiddag terug uit de overnamestrijd.

De droom van de 'grote Belgische bank' mag dan bewaarheid worden met de overname door het half-Belgische Fortis, de Belgische vakbonden zijn ongerust. De samenwerking betekent dat een groot aantal kantoren van de Generale Bank en de tot Fortis behorende bank ASLK samen moeten smelten. De Belgische vakbond LBC verwacht een verlies van zeshonderd kantoren en vijfduizend arbeidsplaatsen. Eerder liet Fortis echter al weten dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Meer nieuws op pagina 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden