Fortis sluit meer filialen

UTRECHT - Het financiële concern Fortis gaat nog eens 89 bankkantoren in Nederland sluiten. Daarbij vallen geen gedwongen ontslagen. Fortis Bank wil zich meer richten op advies aan vermogenden en minder op eenvoudige transacties van gewone klanten.

Dat zei topman Anton van Rossum van het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsbedrijf gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Utrecht. In 1998 had Fortis in Nederland nog 360 bankfilialen. Op dit moment zijn dat er 270 en aan het eind van het jaar moeten er circa 180 filialen over zijn.

Fortis is nog in overleg met de vakbonden over de invulling van de reorganisatie. Van Rossum verwacht dat de betrokken medewerkers intern een ander functie krijgen of zelf een nieuwe baan vinden. Ook andere banken, zoals ABN Amro, zijn op dit moment bezig het aantal vestigingen terug te brengen.

In België is het aantal filialen van Fortis de afgelopen drie jaar teruggebracht, van 2110 tot 1997. Fortis is daar de grootste bank, na de overname van ASLK en de Generale Bank. Fortis zal ook de bank van het Belgische postbedrijf De Post overnemen, waarin het bedrijf nu al voor vijftig procent deelneemt.

Van Rossum reageerde tevreden maar tegelijk afhoudend op de avances van ABN Amro-topman Rijkman Groenink. Die zei vorige week Fortis een aantrekkelijke partner te vinden. ,,Ik ben blij als collega's zeggen dat we een goede bruid zijn'', aldus Van Rossum. ,,Maar ik ben gelukkig getrouwd.'' Fortis wil wel binnen enkele jaren een fusiepartner vinden. Die moet nieuwe markten en nieuwe activiteiten te bieden hebben, zodat de twee samen verder kunnen groeien. Maar Van Rossum wilde niets zeggen over mogelijke kandidaten.

Het bedrijfsresultaat van Fortis steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met vier procent naar 1,54 miljard euro (3,4 miljard gulden). De nettowinst groeide met negentien procent naar 1,85 miljard euro (ruim vier miljard gulden), mede dankzij de verkoop van Fortis Financial Group in de Verenigde Staten en het belang in Suez (opbrengst 310 miljoen euro).

Zonder de bijzondere baten groeide de winst van het bankbedrijf met vijf procent, tegen een nulgroei van het verzekeringsbedrijf. Wel groeide het premie-inkomen met ruim een kwart, wat aangeeft dat het verzekeringsbedrijf het commercieel goed gedaan heeft.

Fortis is vol vertrouwen over de rest van dit jaar. De bank/verzekeraar blijft erbij dat het resultaat met twaalf procent omhoog kan gaan. Fortis houdt wel een slag om de arm: het economisch klimaat mag dit jaar niet verder verslechteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden