Fortis later toch meerderheid in Belg

Van onze redactie economie UTRECHT - Bank-verzekeraar Fortis (Amev/VSB en de Belgische AG Groep) legt een kleine 800 miljoen gulden op tafel voor een kwart van de aandelen van de Belgische Algemene spaar- en lijfrentekas (ASLK).

De voorlopige overeenkomst daartoe hebben Fortis en ASLK gisteren gezamenlijk bekendgemaakt. Bovendien krijgt Fortis het recht om nog 24,9 procent van ASLK te verwerven. Van deze optie zal Fortis gebruik maken bij de ondertekening van een definitieve overeenkomst, die uiterlijk 15 oktober moet zijn gesloten. Voor het sluiten van die overeenkomst zal Fortis de boeken van ASLK grondig nazien. Volgens het Belgische ministerie van financien moet Fortis voor de tweede bijna 25 procent 19,93 miljard Belgische frank betalen (dik een miljard gulden). Indien geen definitieve overeenstemming kan worden bereikt, dan gaat deze laatste transactie uiteraard niet door en mag Fortis bovendien het nu gekochte eerste kwart van de aandelen weer terugverkopen.

Wanneer de aandelenverwerving door Fortis slaagt, houdt ASLK in het eigen bedrijf eveneens 49,9 procent. De resterende O,2 procent van de aandelen zullen door Fortis en ASLK samen worden opgenomen, voor een deel onder 'auto-controle' en zonder stemrecht. Per 1 januari 1995 zal de derde fase van de samenwerking ingaan, die behelst dat Fortis een verkregen aankoopoptie op 0,1 procent van de aandelen van ASLK zal uitoefenen. Daarmee heeft Fortis 50 procent van het ASLK-aandelenkapitaal en is eveneens sprake van een controlerend belang. In een nog later stadium heeft Fortis de mogelijkheid om nog eens een optie van 9,8 procent op de aandelen ASLK uit te oefenen. Hiervoor zal 7 miljard frank (circa 385 miljoen gulden) moeten worden neergeteld. Zou Fortis ook deze mogelijkheid benutten, dan zal met de samenwerking een kleine twee miljard gulden zijn gemoeid. De weg voor Fortis werd vrijdag vrijgemaakt door het Belgische kabinet, dat het groene licht gaf voor een ontwerp-koninklijk besluit over de verkoop van 49,9 procent ASLK-aandelen. Volgens het KB kan het staatsbelang nog verder worden teruggebracht, tot 25 procent. Fortis heeft daarop echter geen optie of aankooprecht gelegd.

De ASLK heeft 1 180 kantoren in Belgie en behaalde vorig jaar een winst van 215 miljoen gulden. De nu nog staatsonderneming is vooral sterk op het gebied van levensverzekeringen met een marktaandeel van 16 procent. AG, de Belgische verzekeringsdochter van Fortis, heeft 13 procent van de markt in handen. Als bank is ASLK in Belgie de op drie na grootste. Ze heeft 18 procent van de hypotheekmarkt in handen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden