Fortis: hogere jaarwinst na sterk derde kwartaal

UTRECHT, BRUSSEL (ANP) - De Nederlands-Belgische bankverzekeraar Fortis (Amev, ASLK, VSB Groep en AG 1824) rekent dit jaar op een stijging van de nettowinst met 12 procent.

Fortis maakt voor de naar boven bijgestelde winstverwachting nog wel een voorbehoud, voor het geval de wisselkoersen en rentetarieven sterk dalen.

De nettowinst steeg de eerste negen maanden met 14 procent tot f 970,8 miljoen, het bedrijfsresultaat zelfs 34 procent tot f 1,48 miljard. De omzet trok 6 procent aan tot f 26,08 miljard.

Vooral de bank- en verzekeringsactiviteiten in de Benelux droegen bij aan de winstverbetering. Daar stond een daling van de resultaten uit Amerikaanse ziektekostenverzekeringen tegenover. De resultaten uit de bancaire activiteiten stegen in totaal scherp met 64 procent tot f 702,5 miljoen. De verzekeringssector zag de resultaten in totaal met 11 procent stijgen tot f 1,07 miljard. Extra lasten voor de gehele groep, zoals rentekosten, drukten het nettoresultaat met 54,9 miljoen ecu (f 113,6 miljoen).

In Nederland en België deden de levensverzekeraars (Amev en ASLK) het aanmerkelijk beter. Ook de Belgische schadeverzekeringsassuradeurs (AG 1824 en ASLK) zagen de winsten stijgen.

Ook het Nederlandse bankbedrijf (onder andere VSB Groep) behaalde hogere provisies en profiteerde mee van de verbeterde rentemarges. De brutowinst steeg met 20 procent naar f 157 miljoen. De totale baten binnen het Nederlandse bankbedrijf stegen met 9 procent naar f 1,98 miljard. Fortis Amev, de Nederlandse moedermaatschappij van Fortis zag haar winst met 10 procent stijgen naar f 519 miljoen. Per aandeel steeg de winst met 9 procent naar f 7,18.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden