Fortis-dochter wint slag om Kredietmaatschappij voor de nijverheid

Van onze correspondent BRUSSEL - De Belgische staat verkoopt haar aandeel in de Kredietmaatschappij voor de nijverheid aan de ASLK-bank. Met die beslissing werd gisteren verzekeraar Fortis een nieuw Belgisch succes bezorgd en meteen een eind gemaakt aan een merkwaardige privatiseringsoperatie.

Fortis, de samenwerking van Amev met de Belgische verzekeraar AG, had via de nog maar net verworven ASLK-bank het oog laten vallen op de Nationale maatschappij voor krediet aan de nijverheid NMKN, doorgaans het Blauw Fabriekje genoemd. De ASLK werkte al lange tijd samen met het Blauw Fabriekje, en de bank was er rotsvast van overtuigd exclusieve onderhandelingen te voeren over de aankoop van het staatsaandeel van 50 procent in de NMKN.

Enkele weken geleden werden die onderhandelingen echter doorkruist door de bank Bacob en de verzekeraar DVV, die een openbaar bod uitbrachten op de overheidsaandelen in NMKN. Een bod dat vijf procent hoger lag dan dat van de ASLK. Bij de Belgische overheid ontstond onenigheid over de vraag of met dit bod rekening gehouden moest worden. Tot premier Dehaene duidelijk maakte dat de staatsaandelen NMKN verkocht zouden worden aan de meest biedende.

Daarmee was de rust echter allerminst teruggekeerd. Begin deze week werd bekend dat een van de topmannen van het Blauw Fabriekje zou overstappen naar de ASLK. De betrokkene, Guido Wilberts, stond aan het hoofd van het agentennetwerk van het Blauw Fabriekje. En aangezien die agenten veelal zelfstandige verzekeringsmakelaars zijn, die tevens werken voor NMKN, dreigde het Blauw Fabriekje zijn halve netwerk te verliezen als de ASLK de Kredietmaatschappij niet in handen zou krijgen.

Een dag later wisten de Belgische kranten weer te melden dat verzekeraar DVV nog aandelen NMKN had gekocht nadat zij samen met Bacob al een bod op de overheidsaandelen NMKN had gedaan en daarvoor inzage had gekregen in vertrouwelijke informatie.

De ASLK besloot deze week ieder risico te vermijden, Dehaene op zijn woord te geloven, en verhoogde zijn bod op de staatsaandelen met 10 procent. Gisteren bleek dat Bacob/DVV van een tegenbod hadden afgezien en hakte de Belgische regering de knoop door. ASLK betaalt zo'n BF 11300 (610 gulden) per aandeel. De overnameprijs komt daarmee op zo'n 500 miljoen gulden. De bank liet gisteren weten dezelfde prijs te bieden voor alle andere aandelen NMKN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden