Fortis boekt weer miljardenwinst

BRUSSEL - Bankverzekeraar Fortis is de klap van 2002 te boven. Toen verschrompelde de winst door een koersval op de effectenbeurzen. Maar in 2003 hebben de stijgingen op de handelsvloeren het Nederlands-Belgische concern weer een miljardenwinst opgeleverd.

,,We zijn weer volledig terug op het goede spoor'', stelde Fortis-topman Anton van Rossum gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst over 2003 kwam uit op 2,2 miljard euro, ruim vier keer meer dan een jaar eerder. De verliezen op aandelen bleven afgelopen jaar beperkt tot 311 miljoen euro.

De bankverzekeraar saneerde de portefeuille en verkocht voor 2 miljard aandelen om minder afhankelijk te zijn van de grillen van de beurs. Als de resultaten op aandelen en obligaties niet worden meegerekend, blijft er voor 2003 een winsttoename van 3 procent over. Desondanks sprak Van Rossum van een ,,goed jaar''. ,,Het is het resultaat van goede operationele prestaties en goede financiële markten'', stelde de topman die is voorgedragen voor een nieuwe termijn van drie jaar.

Van Rossum verwacht dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening dit jaar hoger zal uitkomen dan in 2003. Dat betekent dat het concern tientallen miljoenen extra moet binnenhalen om de verkoop van zijn winstgevende Amerikaanse verzekeringsdochter te compenseren.

Fortis heeft in februari 65 procent van zijn Amerikaanse verzekeraar Assurant afgestoten. Dat deel van de verzekeringsdochter valt daarmee uit de cijfers over het lopende jaar. Naar verwachting verkoopt de bankverzekeraar dit jaar ook het resterende belang in Assurant. De Amerikanen waren afgelopen jaar goed voor ongeveer 30 procent van de winst uit gewone bedrijfsuitoefening bij de verzekeringspoot, die op 996 miljoen euro uitkwam.

Van Rossum stelt dat hij de winsten uit de VS kan compenseren met onder meer kostenbeparingen en de goede resultaten op de verkoop van schade- en zorgverzekeringen. Daarnaast gaat hij ervan uit dat Fortis de goede weg die in de tweede helft van 2003 is ingeslagen, kan blijven volgen. De verkoop van Assurant heeft Fortis tot dusver 1,5 miljard dollar opgeleverd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden