Fortis biedt 2 miljard op vierde bank Belgie

Van onze redactie economie

Dit meldt het Waalse dagblad Le Soir. De Vlaamse krant Financieel- Ekonomische Tijd schrijft dat de onthulling is "bevestigd in regeringskringen" . Met 1180 bijkantoren en ruim 7000 werknemers is ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrente Kas) de op drie na grootste bank in Belgie. Via een verzekeringsdochter is ASLK bovendien een belangrijke levensverzekeraar.

Fortis - het fusieprodukt van verzekeraar Amev, bank VSB en de Belgische groep AG - heeft volgens de nu uitgelekte berichten in haar recente 'voorlopige bieding' aan de Belgische overheid voorgesteld om allereerst voor 15 miljard frank (810 miljoen gulden) een belang van 25 procent in ASLK te kopen, plus het recht de boeken van de bank te onderzoeken. Voor de volgende 25 procent heeft Fortis nog eens 15 miljard frank over.

De 'controlepremie', waardoor Fortis de effectieve meerderheid van circa 60 procent zou verwerven, wordt geraamd op 7 tot 10 miljard frank. Fortis zelf wil deze cijfers "bevestigen noch ontkennen" , omdat is afgesproken over de bieding niets naar buiten te brengen. Behalve Fortis heeft ook de Belgische Generale Bank een bod uitgebracht op ASLK, maar in de Belgische pers wordt dit minder interessant genoemd.

De regering in Brussel verklaarde aanvankelijk slechts 49 procent van de staatsaandelen in ASLK te willen privatiseren. Later zei de Belgische minister van financien, Philippe Maystadt, dat de grens van 49 procent ook kan worden overschreden indien het bod voldoende aantrekkelijk is. Volgens de Financieel-Ekonomische Tijd verzet de Waalse Parti Socialiste zich tegen de verkoop van een meerderheidsbelang. Hiervoor zou bovendien een wetswijziging nodig zijn.

Het blad schrijft dat er echter ook politieke meningsverschillen zijn rond de privatiserig van de Belgische Nationale Investeringsmaatschappij (NIM). "Omdat we in Belgie zijn en we met twee aparte zaken te maken hebben, is het niet moeilijk om te vermoeden dat beide wel eens gekoppeld zouden kunnen worden." Of het daadwerkelijk tot een dergelijke 'politieke koehandel' zal komen, staat volgens het blad echter nog niet vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden