Fort Mac gered, vuur raast door

Stad voorlopig afgesloten. Gebied zo groot als Limburg getroffen. Brand gaat door in onbewoond gebied.

"We hebben onze uiterste best gedaan", zei brandweerchef Darby Allen van Fort McMurray dinsdag Canadese tijd, vechtend tegen zijn tranen. Allen is in korte tijd de held van Canada geworden. Hij bedacht de naam voor 'de grootste brand die ik ooit gezien heb: een Beest'. Ook zijn mannen werden de afgelopen week emotioneel voor de camera's. Ze waren uitgeput door hun strijd tegen Het Beest.

Het lokale korps leek nog wat verbijsterd door alle hulp die ze kregen. Duizend andere brandweermannen zijn hen, en Canada's oliestad Fort McMurray te hulp geschoten, velen op vrijwillige basis.

Hun inzet is beloond. De vuurzee is nog altijd niet onder controle maar heeft zich zo ver verplaatst dat het gevaar voor de stad is geweken. Naar nu blijkt staat 85 procent van Fort McMurray, kortweg Fort Mac, nog overeind. 2400 woningen zijn verwoest maar 25.000 panden bleven door de strategie van de brandweer ongeschonden, waaronder het plaatselijke ziekenhuis, gemeentebedrijven, scholen en het vliegveld.

Het vuur is tot de rand van het centrum gekomen, tot aan de hoek van een bank en daar op wonderbaarlijke wijze teruggedrongen, zei Allen. "Anders was alles verloren geweest."

De premier van Alberta, Rachel Notley, kon dat zelf constateren toen zij de stad kwam inspecteren. "De stad was omringd door een oceaan van vuur, maar Fort McMurray is gered en zal herbouwd worden", zei Notley op een persconferentie. In de hoofdstad Edmonton vergaderde zij dinsdag met directeuren van oliebedrijven en CAPP, de vereniging van olieproducenten.

Diezelfde dinsdag begonnen de eerste bedrijven hun productie weer op te starten. Eerst Shell en daarna het grote Suncor, dat normaliter in de Auroramijn 315.000 vaten afzet. In Alberta zijn 's werelds grootste olievoorraden te vinden, na Saoedi-Arabië en Venezuela.

Een week lang was Canada's olieproductie gehalveerd, tot 1 miljoen vaten per dag. Niet vanwege het vuur maar vanwege de rook, en de evacuatie van werknemers. Al met al zullen de kosten veel lager uitkomen dan verzekeraars vorige week berekenden. Nu denken zij aan 800 miljoen euro industriële verliezen tegen een eerdere schatting van zes miljard euro.

Het vuur groeit gestaag door, maar minder heftig en vooralsnog in onbewoond gebied, verder weg van het oliegebied. Zeker 2300 vierkante kilometer zijn verbrand, of branden nog, een gebied groter dan de provincie Limburg. Dat de temperaturen daalden naar 17 en later 10 graden en dat het licht regende heeft ook geholpen. Wetenschappers wijzen erop dat deze grote branden door de klimaatopwarming vaker zullen voorkomen en langer duren. Het aantal branden in de VS en Canada is sinds de jaren tachtig verdubbeld. Een andere factor die hiertoe bijdraagt is dat de brandweer blust waardoor er veel organisch materiaal blijft liggen, dat bij een volgende keer tot brandstof dient.

De stad is nog afgesloten. Het gaat weken duren voor de 88.000 geëvacueerde bewoners kunnen terugkeren, omdat gas, water en stroomleidingen moeten worden nagekeken. Highway 63 is weer berijdbaar maar alleen voor hulpdiensten en voorraden en werknemers voor de oliemijnen. Morgen komt de Canadese premier Trudeau kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden