Forse winst voor extreem rechts in meeste steden

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - In de steden waar de extreem-rechtse partijen CD en CP'86 aan de verkiezingen deelnamen, hebben ze alleen of samen tussen de 2,2 (Groningen) en 13,7 (Rotterdam) procent van de stemmen gekregen.

Een gunstige uitzondering was Groningen, waar ze geen raadszetels kregen. Daar scoorden ze elk 1,1 procent. Ook in Leeuwarden kregen ze geen zetels, maar behaalden ze in totaal toch 3,3 procent van de stemmen.

Het meest scoorden de twee partijen in Den Haag en Rotterdam: in Den Haag scoorden ze samen 11,9 procent (CD: 9,2 en CP'86: 2,7). De CD gaat er van twee naar vier zetels, CP'86 houdt zijn ene zetel. In Rotterdam komt de CD op vijf zetels, CP'86 heeft er een. In Utrecht kreeg een andere extreem rechtse partij een zetel: het Nederlands Blok, de CD ging er van een naar drie zetels. In Amsterdam verdubbelde de CD: van 2 naar 4 zetels, CP'86 verloor haar ene zetel.

Ook in Schiedam ging de CD van twee naar vier zetels, met 11,3 procent van de stemmen. In Spijkenisse deed CP'86 voor het eerst mee en scoorde meteen 8 procent, waarmee er drie raadszetels voor deze partij zijn. Hetzelfde gebeurde in Den Bosch (drie zetels, met 7,8 procent) en in Vlissingen (idem: 9,9 procent).

Opvallend was verder dat de CD in Purmerend van een naar twee zetels ging, ondanks het feit dat lijsttrekker Van der Plas eind deze maand voor de rechter moet komen voor een poging tot verzekeringsfraude, het doen van valse aangifte en verboden wapenbezit. Bovendien wordt hij ook nog verdacht van mishandeling van de schrijver Adriaan Venema.

In Arnhem is het de vraag wie de ene zetel die de CD daar haalde, gaat bezetten. Op de kieslijst staat de naam H. Selhorst, maar voor de gemeente is deze persoon een grote onbekende. Hij heeft tot dusver niets van zich laten horen, en verscheen ook niet op het lijsttrekkersdebat dat deze week in Arnhem werd gehouden. CP '86 haalde het in Arnhem niet. Dat betekent geen zetel voor lijsttrekker Constand Kusters, die nog onlangs werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens verboden wapenbezit en geweldpleging tegen een jonge punker.

De stichting Nederland Bekent Kleur heeft gisteravond 'met angst en woede' op de zetelwinst van extreem rechts gereageerd. De stichting roept anti-racismegroeperingen op in gemeenten waar CD en CP'86 actief zijn, op 21 maart de straat op te gaan en te demonstreren. Verder staat op 26 maart een landelijke actie in Den Haag op het programma.

“Iedere zetel van een dergelijke partij is een dolksteek in de rug van een tolerante samenleving”, zei voorzitter Abdou Menebhi van Nederland Bekent Kleur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden