Forse toename van sponsoring door farmaceuten

null Beeld anp
Beeld anp

De fabrikanten van geneesmiddelen hebben vorig jaar 51,6 miljoen euro betaald aan zorgverleners. Geneesmiddelenfabrikanten betaalden patiëntenorganisaties in 2015 ruim 2,2 miljoen euro. Dat blijkt uit gegevens van het Transparantieregister Zorg dat de relaties tussen de farmaceutische industrie en de zorgverleners bijhoudt.

Het gaat bijvoorbeeld om financiële bijdragen aan artsen voor nascholing, het schrijven van een wetenschappelijk artikel of het spreken op een medisch congres.

Bij het transparantieregister werden vorig jaar 14.000 relaties gemeld waarbij artsen, apothekers, verpleegkundigen, ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen samenwerken met leveranciers van geneesmiddelen.

Het aantal meldingen 36 procent hoger dan in 2014 omdat het register is uitgebreid. Naast het geld voor spreekbeurten en advieswerk is sinds 2015 bijvoorbeeld ook vastgelegd hoeveel artsen krijgen voor deelname aan nascholingen. Daarnaast vermeldt het register de financiële banden met de fabrikanten van hulpmiddelen als pacemakers en protheses.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden