Forse toename van aantal gedecoreerde vrijwilligers

Vrijwilligers zijn veruit in de meerderheid onder de mensen die ter gelegenheid van Koninginnedag een lintje hebben gekregen.

Het Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau (sjerp)

Het aantal vrijwilligers met een onderscheiding is fors gestegen ten opzichte van vorig jaar: 470 meer. Gisteren zijn 3165 vrijwilligers gedecoreerd. Vanwege bijzondere beroepsmatige prestaties zijn 293 mensen onderscheiden en nog eens 113 in overige categorieën.

Het Kapittel voor de Civiele Orden, dat de onderscheidingen regelt, vermoedt dat steeds meer mensen op de hoogte zijn van de verruimde mogelijkheden. In 1995 is het decoratiestelsel zo gewijzigd dat mensen eerder op grond van persoonlijke verdiensten worden onderscheiden dan vanwege een zoveeljarig dienstverband.

Het totaal aantal onderscheidingen is met 133 gestegen. Het aantal onderscheiden vrouwen nam met 89 toe tot 946. Het kapittel stelt vast dat aanvragen beter zijn onderbouwd. Van de 3747 voorstellen heeft het kapittel er 469 afgewezen.

De hoogste onderscheidingen in de orde van de Nederlandse Leeuw zijn aan zeventien mensen toegekend, onder wie de schrijvers Louis Ferron en Rutger Kopland. Kopland heeft de onderscheiding geweigerd omdat hij deze eer voorbehouden vindt aan mensen die zich maatschappelijk nuttig hebben gemaakt.

Voormalig schaatstrainer Henk Gemser is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau vanwege onder meer zijn inzet voor de vrijlating van Arjan Erkel. De vader van Erkel heeft Gemser voor de onderscheiding voorgedragen.

Veel onderscheidingen zijn in de culturele en artistieke sector terechtgekomen. Illustrator Thé Tjong en Rijksmuseum-hoofddirecteur Ronald de Leeuw (,,ik zie het als een dankjewel van de maatschappij'') zijn benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau. Programmamakers Jan Fillekers en Henk van der Horst, bekend van Farce Majeur, zijn benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau, evenals Blue Diamond-zanger Riem de Wolff, pianist Ad van de Gein van het Cocktail Trio en publiciste Merel Laseur.

Dezelfde onderscheiding krijgen topkoks Jonnie Boer en Raymond Jorna. Commentaar van Boer: ,,Ik dacht dat alleen vrijwilligers een onderscheiding kregen. Toch mooi dat ik als jonge vetsmelter zoiets moois mag krijgen.''

Oud-wielrenner Rini Wagtmans, bokser Raymond Joval en Roda JC-bestuurslid Nol Hendriks mogen zich sinds gisteren ook ridder noemen.

De eerste commandant van het Nederlandse Sfir-detachement in Irak, luitenant-kolonel der mariniers Dick Swijgman, is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden