Forse straffen geëist in vastgoedfraudezaak

Archieffoto © anp Beeld
Archieffoto © anp

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag straffen tot 7 jaar cel geëist in de vastgoedfraudezaak rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). Hoofdverdachte Jan van V. verdwijnt als het aan het OM ligt het langst achter de tralies. 'Hij beloofde steeds meer gouden bergen en kocht iedereen om', aldus het OM.

De 11 fraudeverdachten opereerden volgens het OM als parasieten. 'De leden nestelen zich in gevestigde ondernemingen, vreten zich vast en zuigen ze vervolgens zo ver mogelijk leeg', aldus officier van justitie Thomas Bosch. Dat de fraudeverdachten samenwerkten in criminele organisaties, liet het OM in verzwarende zin meewegen bij de strafeisen in de zaak.

De fraudeverdachten hebben de gedupeerde bedrijven volgens het OM voor tientallen miljoenen euro's opgelicht met onder meer allerlei winstdelingsconstructies op grote bouwprojecten. De fraude betrof prestigieuze projecten als het Eurocenter en de Symphony-toren aan de Amsterdamse Zuidas.

Jan van V. was voorheen directeur Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Met Van V. als 'onbetwist leider' van de criminele organisatie zetten de verdachten de integriteit van het Nederlandse bedrijfsleven op het spel, door zichzelf te verrijken ten koste van anderen, zo stelde het OM.

Het OM hekelde het gebrek aan spijt bij en inzicht van de fraudeverdachten. 'Juist mensen in een bevoorrechte positie, mensen met macht en geld, moeten zich aan maatschappelijke normen en waarden houden', aldus het OM.

Het OM eiste tegen Cees H., oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds en baas van Van V., 4 jaar cel. Hij is van de verdachten degene die de zwaarste functie had en werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden. Hij wist volgens het OM van de malversaties van Van V., dekte die af voor zijn medebestuurders en profiteerde mee.

De 'hooghartige' voormalig financieel directeur Olivier L. van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling verdwijnt als het aan het OM ligt voor 5 jaar achter de tralies voor zijn rol in de fraude.

Will F. hoorde eveneens 5 jaar tegen zich eisen. F. is voormalig directeur van Philips Real Estate Investment Management (PREIM), de vastgoedbeheerder voor Philips Pensioenfonds. Het OM eiste tegen zijn opvolger Rob L. bij PREIM 3 jaar cel. Zij misbruikten volgens het OM hun positie om hun eigen zakken te vullen.

Tegen de overige verdachten eiste het OM werkstraffen (twee keer) en celstraffen tot 4 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden