Forse groei vechtscheidingen: Mensen vinden elkaar niet meer

Drie op de zeven echtscheidingsadvocaten betrekken kinderen bij het ouderschapsplan. Beeld thinkstock
Drie op de zeven echtscheidingsadvocaten betrekken kinderen bij het ouderschapsplan.Beeld thinkstock

Het aantal echtscheidingen waarbij de ouders elkaar zoveel mogelijk pijn willen doen, is de afgelopen jaren flink gestegen. De kinderombudsman laat weten dat één op de vijf scheidingen in ruzie eindigt. In 2013 lag dit getal beduidend lager: toen liep een op de tien echtscheidingen op een 'vechtscheiding' uit.

De cijfers staan in een onderzoek dat TNS NIPO gisteren presenteerde. Daarin zijn ongeveer duizend advocaten en mediators ondervraagd die zijn aangesloten bij vFAS, een vereniging van specialisten in het personen- en familierecht. De ondervraagde advocaten behandelden gemiddeld 65 scheidingszaken sinds 2013 per persoon.

Harde samenleving
Laraine da Silva, advocaat bij Hoens & Souren Keereweer Advocaten, weet wel waarom het aantal pijnlijke echtscheidingen zo is toegenomen: "Het ligt aan de verharding van de maatschappij. Mensen zijn harder naar elkaar toe."

"Mensen vinden elkaar niet meer", merkt ook Marcella de Maaré van Gimbrère Advocaten. De oorzaken van de vele vechtscheidingen (echtscheidingen waarin het doel is de ander zoveel mogelijk pijn te doen) liggen volgens haar op persoonlijk vlak. Koppels kunnen niet meer samen verder, ze willen iets anders, en dan loopt het dood.

Dit komt overeen met de data die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft. Daarin komt naar voren dat een duidelijke meerderheid 'Op elkaar uitgekeken', 'Geen vertrouwen meer in elkaar', of 'Karakters botsen' als reden van scheiding opgeeft.

Vreemdgaan, of 'Iemand anders in het spel', wordt ook nog relatief veel genoemd. Hoewel dat aantal flink is gedaald ten opzichte van 2003. Toen gaf 38 procent van de mannen en 37 procent van de vrouwen dat op als oorzaak, tegenover 13,8 procent van de mannen en 18,1 procent van de vrouwen tussen 2008 en 2013.

'Je moet ze op hun vingers kunnen tikken'
De advocaat speelt een belangrijke rol binnen de echtscheidingsprocedure. Volgens 40 procent van de ondervraagden uit het eerdergenoemde onderzoek kan de advocaat een vechtscheiding voorkomen. Een goede advocaat kan zijn cliënt op de vingers tikken", zegt Da Silva. "Zeker als er kinderen betrokken zijn."

Het is vandaag de Dag van de Scheiding. Het doel van deze dag is het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

Bijna verdubbeling wanbetalers alimentatie

Het aantal mensen dat de kinder- en/of partneralimentatie niet meer betaalt is sinds 2008 bijna verdubbeld. In 2008 meldden 7.706 ex-partners bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) dat ze geen of onvoldoende alimentatie kregen van hun ex. In 2014 kwamen er maar liefst 14.512 verzoeken binnen: bijna twee keer zoveel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden