Forse daling schoolverlaters

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.Beeld anp

Het aantal vroegtijdige schoolverlaters is het afgelopen jaar stevig gedaald. Het aantal scholieren dat het afgelopen jaar zonder diploma de opleiding verliet, was 8300 lager dan het jaar ervoor, toen nog bijna 36.000 jongeren uitvielen.

De daling is een flinke opsteker voor minister Jet Bussemaker, die net als haar voorgangers fors inzet op minder schooluitval. "Uit onderzoek blijkt dat 20,6 procent van de uitvallers wordt verdacht van een misdrijf en in aanraking komt met politie of justitie. Onder mensen met een diploma is dat 3,8 procent. Ze zijn vaker ziek, verliezen eerder hun baan, zijn vaker werkloos. Minder schooluitval is winst voor de samenleving."

Het aantal voortijdige schoolverlaters daalt al enige jaren. Twaalf jaar geleden stopten nog ruim 70.000 jongeren voor het diploma met hun opleiding. Het moeten er nog minder worden. Het kabinet wil dat in 2016 niet meer dan 25.000 jongeren ongediplomeerd de arbeidsmarkt opgaan. Daarvoor is in opeenvolgende jaren steeds extra geld uitgetrokken. Afgelopen jaren is elk jaar 114 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het tegengaan van uitvallers.

"Het levert ook wat op", zegt Bussemaker. Dit jaar lijken de cijfers extra spectaculair, omdat het ministerie er voor het eerst in is geslaagd om allerlei vervuiling uit de registraties te halen. Zo werden voorheen ook jongeren als schoolverlater geteld die waren overgestapt naar particulier onderwijs of in dienst van defensie waren getreden. Nu die fouten uit de cijfers zijn gefilterd, blijkt dat 4100 uitvallers te schelen. De rest van de daling, 4200 jongeren, is te danken aan extra inspanningen van scholen en gemeenten. En dat is fors meer dan de 2850 van het jaar daarvoor.

Gestimuleerd door prestatiebonussen nemen scholen tal van maatregelen tegen uitval. Ze ontwikkelden zoveel verschillende aanpakken, dat het Centraal Planbureau een jaar geleden zei dat de minister de schooluitval 'met een schot hagel' poogde te beperken.

Bussemaker verwerpt die kritiek. "Het heeft geen zin om de aanpak van Amsterdam los te laten op Helmond. Dat is geen schot hagel, dat is maatwerk."

Schooluitval vindt vooral plaats in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Vooral in de laagste twee niveaus van het mbo vallen veel jongeren uit. Het is nog niet bekend welk deel van de huidige uitvallers afkomstig is van die lagere niveaus: in maart volgt een nadere analyse van de cijfers. Hoewel het steeds moeilijker wordt om de laatste uitvallers ook binnenboord te houden, is het nog steeds mogelijk om winst te boeken, meent Bussemaker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden