Forse daling huizenprijzen en aantal transacties

Beeld anp

De gemiddelde prijs van verkochte woning is het afgelopen jaar met ruim 4 procent gedaald. Dat is ongeveer in lijn met de verwachting die uitging van een daling tussen de 4 en de 5 procent.

In het vierde kwartaal ging er 1,7 procent van de prijs af, meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In totaal werden er 118.000 huizen verkocht in 2011, een daling van 7 procent ten opzichte van 2010. Het aantal verkochte woningen in het vierde kwartaal bedroeg in totaal 29.400, een daling van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er sprake van een dalende trend in het aantal transacties.

Toch is de daling nog niet zo groot als bij crisis op de woningmarkt van de jaren tachtig. Toen daalde de huizenprijs met bijna 40 procent in vier jaar tijd. Tevens explodeerde de rente van 8 procent in 1978 naar bijna 13 procent in 1981. Dat is nu niet het geval, de rente is al een tijdje stabiel rond de 5 procent, maar er wordt wel verwacht dat de rente de komende jaren gaat stijgen.

Het aanbod van koopwoningen neemt, ondanks de slechte markt, flink toe. Bij de NVM was het aanbod in het derde kwartaal van 2011 al opgelopen tot 160 duizend, een toename van 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Er staan in totaal in Nederland nu meer dan 220 duizend woningen te koop, meer dan 100 duizend woningen dan er zijn verkocht in 2011.

Er zijn indicaties dat de waarde van de huizen harder daalt dan volgens de officiële cijfers het geval is. Niet verkochte huizen tellen niet mee in de cijfers en er zijn veel huizen die al heel lang niet worden verkocht. Op Funda staan veel huizen die al langer dan zes maanden niet worden verkocht en veel van die huizen staan zelfs al jaren te koop. Ook het laten zakken van de vraagprijs helpt niet om die woningen te verkopen.

Dit wijst op een onbalans in de markt: minder transacties en meer aanbod. Pas als vraag en aanbod weer in balans komen kunnen de prijzen weer gaan stijgen. Op dit moment durven mensen geen huis te kopen omdat ze vrezen het niet meer kwijt te kunnen in een markt met dalende prijzen. Doordat niemand durft te kopen, gaan de prijzen waarschijnlijk nog verder dalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden