Forse boetes voor klant prostituee in Frankrijk

Tot 3500 euro voor kopen van seks, maar handhaving is nog onzeker

Na 2,5 jaar discussie heeft de Franse wetgever gisteren bepaald dat betaalde seks strafbaar is voor de klant. De Franse Tweede Kamer stemde voor het wetsontwerp, waarmee klanten van prostituees op boetes tot 1500 euro kunnen rekenen als ze worden gesnapt. Gebeurt dat nog eens, dan loopt de boete op tot 3500.

Daarmee is Frankrijk het vierde land in Europa geworden dat de klant van prostituees bestraft, na IJsland, Noorwegen en Zweden. De minister voor Familie, Kinderen en Vrouwenrechten, Laurence Rossignol, zei dat het kopen van seks de menselijke waardigheid schaadt.

Tal van prostituees hebben tegen het wetsontwerp betoogd, omdat het hen naar verwachting veel klandizie gaat kosten. Bovendien wordt de prostitutie nog verder in de illegaliteit en naar internet gedrongen, waarmee die volgens hen in veel opzichten gevaarlijker zou worden.

De wet is een initiatief van kamerlid Maud Olivier van de Parti Socialiste die van de strijd tegen prostitutie haar missie heeft gemaakt. "Prostitutie is geen gewoon werk. Het heeft niets met vrijheid van vrouwen te maken. Het is een penetratie van de ziel", zei ze eerder in een tv-interview in een verwijzing naar het argument van vrije keuze van sekswerkers. "Het gaat altijd om vrijheid van mannen. Vrouwen die zich onderwerpen aan vijftien penetraties op een dag doen dat voor het geld. Vrijheid voor meisjes moet gaan om gedeeld plezier", aldus Olivier die zich als humanist omschrijft.

Het is de vraag hoe de politie het nieuwe beleid gaat handhaven. Eerder, in 2003, werd tippelen in Frankrijk al strafbaar gesteld, maar dat heeft aan de praktijken op straat weinig veranderd zoals foto's van op klandizie wachtende prostituees aantonen. De vakbond Strass (Syndicat du Travail Sexuel, ofwel Vereniging van Sekswerk) van Franse en buitenlandse sekswerkers was de grote tegenspeler van Olivier. Leden protesteerden voor het parlementsgebouw tegen de 'onderdrukkende' wet.

De Duitse regering besprak gisteren toevallig ook prostitutie. Zij stemde in met een wetsontwerp dat zware straffen stelt op seks met prostituees die dat niet vrijwillig doen. Klanten van prostituees die worden uitgebuit door mensenhandelaars en souteneurs, kunnen celstraffen tot vijf jaar krijgen. De uitbuiters kunnen nu al tien jaar krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden