Fors meer geld voor Caribisch Nederland

De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen fors meer geld dit jaar vanuit Den Haag. Ze krijgen samen bijna een kwart meer dan tot nog toe. Hun gezamenlijke uitkering wordt van bijna 35 miljoen dollar met ruim 8 miljoen verhoogd naar bijna 43 miljoen dollar.

Dat heeft minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. De drie BES-eilanden zijn bijzondere gemeenten binnen Nederland en krijgen een zogeheten vrije uitkering, die vergelijkbaar is met uitkeringen uit het gemeentefonds. De verhoging volgt op onderzoek naar de taken die de eilanden moeten uitvoeren in de nieuwe situatie sinds oktober 2010.

Bonaire krijgt bijna 4,9 miljoen dollar extra, Sint Eustatius 1,3 en Saba 1,2 miljoen. Specifiek voor de aanpak van sociaal-economische problemen komt 800.000 dollar beschikbaar.

De eilanden hebben sinds ze in oktober 2010 overstapten van de Antilliaanse gulden naar de dollar te maken met forse inflatie. Uit onderzoek blijkt dat dat deels komt door de gestegen prijzen op de wereldmarkt voor voedsel, grondstoffen en ook brandstoffen. Daarnaast hebben winkeliers de overstap naar de dollar aangegrepen om de prijzen naar boven af te ronden.

Volgens Spies is er tussen de eilanden soms ook sprake van een dubbele heffing van indirecte belastingen. Sint Maarten zou daarom een regeling moeten treffen die ertoe leidt dat inwoners en bedrijven op Sint Eustatius en Saba belastingvrij consumptiegoederen in Sint Maarten kunnen kopen. Tussen Bonaire en Curaçao kan in veel gevallen al belastingvrij worden gehandeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden