Fors herstel bij ict-koplopers

Een kantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. (ANP) Beeld
Een kantoor van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. (ANP)

Drie dagen en drie kwartaalcijfers verder lijkt de ict-sector te willen aangeven dat in ieder geval dáár het dieptepunt van de recessie achter de rug is. Na Philips melden ook Intel en ASML mooie resultaten.

Vincent Dekker

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML kon vanochtend betere cijfers rapporteren dan waar analisten op hadden gerekend. De wereldmarktleider bij machines waarmee Intel en anderen weer chips kunnen maken, kwam na drie kwartalen weer uit de rode cijfers. De winst was met 20 miljoen euro wel fors lager dan de 73 miljoen van een jaar eerder. Het derde kwartaal vorig jaar was echter het laatste kwartaal waarin de resultaten nog nagenoeg niet waren beinvloed door de economische crisis. Die barstte immers pas half september los.

Ook de omzet in het afgelopen kwartaal overtrof de verwachtingen. Ten opzichte van het tweede kwartaal verdubbelde de omzet van 277 naar 555 miljoen. Voor het laatste trimester rekent ASML opnieuw op zo'n 550 miljoen. Volgens ASML wordt er weer meer geïnvesteerd in technologie in verschillende sectoren. Financieel directeur Peter Wennink liet in een toelichting op de cijfers weten dat er meer vraag is naar onder meer computers en mobiele telefoons.

ASML verkocht in het derde kwartaal ook meer systemen dan verwacht. In totaal kreeg ASML 35 orders. Daarvan waren 27 orders voor nieuwe chipmachinesystemen, 50 procent meer dan vorig jaar. Orders voor nieuwe systemen zijn een belangrijke graadmeter voor de vraag bij klanten, waaronder Intel en Taiwan Semiconductor Manufacturing. De totale waarde van het orderboek kwam uit op 777 miljoen euro, ruim de helft meer dan vorig jaar.

Analist Victor Bareno van SNS Securities vindt dat het aantal orders er heel goed uitziet. „Het was zelfs boven de hoogste schattingen van analisten. Dat laat wel zien hoe sterk de cijfers zijn.” Verschillende bedrijven zijn volgens hem de bestaande capaciteit aan het opwaarderen, waar ASML van profiteert.

Gisteravond na sluiting van de beurs in New York maakte 's werelds grootste chipfabrikant Intel beleggers ook al blij met gezonde cijfers. De omzet ging ten opzichte van het tweede kwartaal met 1,4 miljard dollar omhoog naar 9,4 miljard, een plus van 18 procent, wat de grootste stijging van kwartaal-op-kwartaal is die Intel in dertig jaar heeft meegemaakt. De winst kwam twee keer zo hoog uit als door analisten nog in juli werd verwacht: 2 miljard dollar in plaats van een klein miljard. Voor het vierde kwartaal verwacht Intel een verdere groei van de omzet.

Maandag was Philips de eerste multinational en dus ook het eerste grote technologieconcern dat cijfers over het derde kwartaal kon presenteren en ook die leverden voor analisten grote meevallers op. Philips gaf de beurzen een steuntje in de rug en vanochtend deden de cijfers van ASML en Intel hetzelfde. ASML ging in de ochtenduren 5 procent omhoog, de Amsterdamse beursindex AEX werd 1,5 procent vooruit geduwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden