Formatie: volgende week knopen doorhakken

(Novum) - De fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie gaan volgende week knopen doorhakken over belangrijke knelpunten in de formatie. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos vrijdag na afloop van de formatiebesprekingen in de Zwaluwenberg te Hilversum. Voor het kantoor van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht stond het drietal de pers te woord na drie dagen van afzondering.

Er werden opnieuw weinig inhoudelijke mededelingen gedaan. De fractievoorzitters gaven te kennen dat ze de afgelopen dagen 'de diepte in zijn gegaan', dat er vertrouwen is 'op tal van punten', dat bekeken is waar de 'consensus ligt' en dat ze 'dik tevreden' zijn over alles wat is besproken. Hoewel de fractieleiders volgende week belangrijke besluiten willen nemen, zijn reeds 'enorm veel knopen doorgehakt', zei Bos.

De onderhandelaars hielden zich ook op de vlakte wat de inhoudelijke profilering betreft. ChristenUnie-leider André Rouvoet wilde niet zeggen waar hij zijn stempel graag op wil drukken. "We zijn allemaal druk bezig geweest met onze eigen stempeltjes. Na afloop van de formatie zal te zien zijn waar iedereen zijn stempeltjes heeft gezet."

Ook de invulling van ministersposten zou nog niet besproken zijn. In de media wordt volop gespeculeerd over een ministerschap van Wouter Bos op Financiën, maar volgens Jan Peter Balkenende is die vraag niet aan de orde geweest. Bos deed wel een uitspraak over het financiële beleid van de volgende regering. Hij zei dat het volgende kabinet een zuinig kabinet wordt. "Politici moeten altijd zuinig omgaan met belastinggeld. In de traditie van grote sociaaldemocraten uit het verleden wordt dit een zuinig kabinet."

Informateur Herman Wijffels deed vrijdag geen mededelingen. Hij had de Hilversumse bossen reeds verlaten op het moment dat Balkenende, Bos en Rouvoet de pers te woord stonden. Wijffels hield de afgelopen drie dagen kantoor in de Leerkamer van de Zwaluwenberg. Dit is de oude werkplek van prins Bernhard, die dertig jaar lang de functie van Inspecteur-Generaal vervulde.

De onderhandelingstafel, die steevast meeverhuist met de onderhandelaars, staat maandagavond in het Catshuis, de ambtswoning van demissionair premier Balkenende. Vanaf volgende week woensdag reist het gezwelschap opnieuw af naar een 'geheime' locatie in het land, om verder aan het nieuwe kabinet te bouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden