'Formatie vergeet helft samenleving'

amsterdam –Een zucht kan Agnes Jongerius, voorzitter van de vakcentrale FNV, niet onderdrukken. Waar is de tijd gebleven dat de VVD samen met de PvdA streed voor gratis kinderopvang? En wie maakt zich er druk om dat het aantal vrouwen aan de top stagneert?

„Het lijkt wel alsof er alleen aandacht is voor vrouwen als het geld tegen de plinten opklotst”, zegt Jongerius. „En het lijkt ook wel alsof problemen van en voor vrouwen als luxeproblemen worden afgedaan. Terwijl het om de helft van de samenleving gaat.”

Ook om deze misverstanden uit de wereld te helpen, overhandigt de FNV vandaag, samen met de Nederlandse Vrouwenraad en het Landelijk Overleg Minderheden, het Vrouwenmanifest aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet. Het manifest is ondertekend door tal van organisaties die zich inzetten voor de verbetering van de positie van vrouwen, van de Stichting religieuzen tegen vrouwenhandel tot het Instituut voor vrouwengeschiedenis en het Expertisecentrum mantelzorg.

En er staat de handtekening onder van de clubs die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vrouwenraad. Dus steunen ook het Liberaal Vrouwennetwerk en het CDA-Vrouwenberaad het initiatief, dat inmiddels is ondertekend door vijfduizend mensen.

De inhoud van het Vrouwenmanifest – een economisch onafhankelijk bestaan, waardering voor betaald en onbetaald werk, een goed en solidair stelsel van sociale zekerheid – komt overeen met waar het CDA-Vrouwenberaad voor staat, zegt voorzitter Arinda Callewaert. Voor haar is het vanzelfsprekend dat het Vrouwenberaad het manifest heeft ondertekend. „Want als vrouwen niet de handen ineenslaan, gaat het niet goed met de Nederlandse vrouwen.”

Callewaert vindt het geen punt dat de presentatie van het manifest samenvalt met de formatie van een regering van VVD, PVV en CDA. „We hebben dit al voor de zomer ondertekend, en niemand kon toen voorspellen hoe de situatie in Den Haag zou zijn.”

Bovendien staan de verlangens los van de kleur van een nieuwe coalitie, zegt Callewaert. „Bij elke regering zijn er even veel kansen op een goed programma voor vrouwen”, zegt zij.

Ook Jongerius gelooft dat het vrouwenbelang de partijpolitieke invulling overstijgt. „Ik vind het mooi dat Sybilla Dekker pleit voor een vrouwelijke informateur, maar ik vind het veel treuriger dat je met zekerheid kunt stellen dat er wordt bezuinigd op de kinderopvang. En dat we bijna met een soort schouderophalen teruggaan naar de 18 miljard die moet worden bezuinigd. Ook de PvdA hoor ik er niet over. En heeft u al iets gemerkt van maatschappelijke onrust?”

Meer in het algemeen stoort het de FNV-voorzitter dat de Haagse discussie wordt verengd tot geld. „Als je alleen maar je ogen richt op de geldmachine, zie je zo veel over het hoofd.” Daarom is ze er zeer over te spreken dat in het manifest ook een lans wordt gebroken voor een duurzame economie. „Dat is de lange lijn die je soms mist in de discussie. Duurzaamheid is geen luxeprobleem, laat staan een linkse hobby.” Of dat nu een onderwerp is dat specifiek vrouwen aangaat, dat denkt ze niet. „Maar dat is met kinderopvang ook niet zo.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden