Formatie van coach Goedkoop plaatst zich na 21 wedstrijden voor Atlanta

OSAKA (ANP) - Een half uur na de olympische kwalificatie voltrok zich op de tribunes van de sporthal in Osaka een aandoenlijk tafereel. Geen polonaise, champagne of geplengde tranen. Nee, de vrouwen van de nationale volleybalploeg zaten met pen en papier op schoot voor de analyse van de laatste tegenstander Italië.

Zelfs de bondscoach grinnikte. “In mijn tijd had ik nu wel een paar biertjes gehad”, zei Bert Goedkoop. Henriëtte Weersing keerde halverwege de voorbereiding op 'Osaka' terug in de nationale ploeg en verbaasde zich soms over de professionele instelling. “Wat dat betreft hoef ik niemand bij te sturen. In mijn eerste vijf jaar bij de ploeg was het dikke lol. We trainden wel hard, maar we aten en dronken wat we wilden. Het was vaak keet op de kamers of je ging 's avonds nog eens een rondje om het hotel. Dat halen we nu niet meer in ons hoofd. Deze ploeg heeft honger naar de overwinning.”

Anderzijds constateerde de 30-jarige aanvalster een ongedwongen, lossere sfeer dan voorheen. “Niemand zegt meer dat-ie alleen bij die of die op de kamer wil.” Nog maar twee jaar geleden overwoog de Groningse te stoppen met volleybal. Altijd maar blessures. Nu is ze opgeleefd en speelde ze een fantastisch toernooi. Zonder kinnesinne. Als Weersing, fysiek zwaar beproefd en bijzonder gevoelig voor kwetsuren, het eens een dagje rustig aandoet, zegt niemand daar wat van. “Ik heb eerder zelf dat ik denk: wat zouden de anderen daarvan vinden.”

De ontlading van vreugde volgde zaterdag pas na bestudering van Italië, in de bus op weg naar het hotel. Het begon met een onschuldig gegooide bal. Het hoofdprogramma bestond uit een waterballet en de toegift was een over verschillende hoofden uitgegooide zak mierzoet poeder, de grondstof van sportdrank. Na het laatste punt tegen Bulgarije was geen vreugdedans, maar een vrij koele omhelzing. Aanvoerster Cintha Boersma: “We hebben drie toernooien gespeeld om ons te kwalificeren en kwamen telkens een stukje verder.” In de 21e wedstrijd volgde plaatsing. Een schril contrast met bijna vijf jaar geleden, toen een zege tegen Italië in de halve finale van het EK kwalificatie opleverde. Bondscoach Peter Murphy nam destijds een duik in het Trevi-fontein te Rome.

Nederland plaatste zich zaterdag als eerste van de drie door Bulgarije bijna achteloos opzij te schuiven. Later volgden Japan, dat afrekende met Kroatië, en Oekraïne. Tot Goedkoops woede ging de toernooizege gisteren alsnog naar Japan, omdat Nederland een setje verspeelde tegen Italië: 3-1. Goedkoop had eigenlijk de speelsters die weinig aan bod waren gekomen, willen laten invallen. Het kwam er niet van. Het gastland won in Osaka zijn laatste wedstrijd met 3-0 van Taiwan en passeerde Nederland op de ranglijst. Japan won op grond van de setverhouding 19-4. Nederland eindigde met 20-5. De coëfficiënt van Japan is 4,75, die van Nederland 4,0.

Degelijkheid

Het was uit Nederlands oogpunt gezien het toernooi van de degelijkheid. De laatste tijd is van de dertig uur trainingsarbeid per week veel zweet geofferd aan het bestrijden van de Aziaten. De historische overwinning op Japan was daarvan de fraaie beloning. In de aanloop naar Altanta zal Goedkoop weer nadruk leggen op een wat sneller spel, dat nodig is om echte wereldtoppers als Cuba en Brazilië weerstand te bieden. “Want zoals we nu speelden kunnen we niet van de echte topteams winnen.”

Goedkoop beoordeelde het niveau van Nederland als hoger dan op het gewonnen EK. Dat komt vooral omdat de middenvrouwen Visser en Fleurke een vrij dominante rol zijn gaan spelen. Bovendien was Weersing tijdens het EK niet echt fit, waardoor Elles Leferink kon uitgroeien tot revelatie. Nu beschikte de trainer over beiden, hetgeen betekende dat Weersing eerste keus was. Leferink is de 'jonge hond' die graag wil leren. Weersing: “Elles denkt gelukkig niet van 'shit, mijn tijd is gekomen'. Ga jij maar weg.”

De Olympische Spelen zullen nog een hele klus zijn, lichamelijk en mentaal. Uiteindelijk moest Nederland alweer voor de derde keer pieken, na de World Cup in Japan en het Europese kwalificatietoernooi in Bremen. Veel speelsters hebben het afgelopen jaar nauwelijks een dag vrij gehad. Kleine blessures kregen nooit tijd tot genezing. Goedkoop: “De arbeids- rustverhouding lijkt nergens op”.

Goedkoop zal bovendien zoeken naar een formule die het mogelijk maakt dat de sporters ook echt van Atlanta kunnen genieten in plaats van dat ze als 'zombies' zijn in het dorp. Zeker in een sport als volleybal, waar het toernooi is gespreid over de hele periode van de Spelen, is dat een probleem. Goedkoop was in Barcelona assistent van Murphy en had wel enige mogelijkheid tot 'ontsnapping.' “Ik huilde in het stadion toen Ellen van Langen goud haalde. We moeten zorgen dat het een mooi feest is”.

Over en klassering laat Goedkoop zich niet uit. “Stel dat we zeggen dat we tevreden zijn met de vijfde plaats. Moeten we dan maar gaan zitten en niets meer doen als we de halve finales halen.” In Barcelona was Nederland zesde. Waarschijnlijk is de Olympische Spelen het laatste grote evenement van Weersing, en ook nog wel van een paar anderen als De Jong, Van Hintum en misschien Boersma en/of Brinkman. Veel van de anderen kunnen nog gemakkelijk mee tot 2000 (Sydney), zoals de vaak briljante, pas 18-jarige spelverdeelster Fledderus, Leferink, Visser en Fleurke.

Maar niet alleen zij gaan nog met sprongen vooruit. Zelfs Weersing bemerkte progressie. Nog nooit blokkeerde ze zo gemakkelijk als in Osaka. Het was een gevolg van een simpele aanwijzing van de coaches Goedkoop en Vermeulen. Weersing: “Gewoon vroeg blokkeren. In Italië zeggen ze altijd maar 'wachten wachten'. Ik vraag me af hoe ik zo stom heb kunnen zijn door dat altijd maar te geloven”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden