Formatie gaat nog wel even duren

VVD-onderhandelaar Mark Rutte en PvdA-onderhandelaar Diederik Samsom arriveren op het Binnenhof voor het vervolgoverleg met de informateurs en onderhandelaars over de vorming van een nieuw kabinet. Beeld anp
VVD-onderhandelaar Mark Rutte en PvdA-onderhandelaar Diederik Samsom arriveren op het Binnenhof voor het vervolgoverleg met de informateurs en onderhandelaars over de vorming van een nieuw kabinet.Beeld anp

Het is niet realistisch om te denken dat er binnen 1 of 2 weken een regeerakkoord ligt tussen VVD en PvdA. 'Dat is erg optimistisch qua tijdsplanning', zei VVD-leider Mark Rutte maandag bij een toelichting van het deelakkoord dat de twee partijen sloten over de begroting van 2013.

Ook volgens PvdA-leider Diederik Samsom is er meer tijd nodig. Een totaal pakket aan afspraken 'is heel wat meer dan een deelakkoord', zei hij.

Rutte zei wel dat hij nog steeds positief is over de gesprekken en over de kansen op een kabinet tussen VVD en PvdA. Samsom zei dat het nu bereikte deelakkoord over de begroting van 2013 'extra vertrouwen' geeft, maar nog geen 'garantie'.

Volgens Rutte is er vanaf het begin een positieve grondhouding bij de twee partijen. Hij herhaalde een stabiel kabinet te willen dat de rit uitzit en dat hij een regeerakkoord wil dat niet nodeloos gedetailleerd is. Ook zei hij dat de partijen 'elkaar wat gunnen' en 'grote slagen' willen maken. Ook willen ze er snel uitkomen.

Beide politici wilden geen antwoord geven op de vraag hoeveel tijd ze dan wel nodig hebben. Beide heren verbraken de radiostilte over het onderwerp dan ook niet. Samsom wilde alleen kwijt dat er 'veel snoep' werd gegeten. 'Dat is de reden waarom ik hoop dat de formatie niet te lang zal duren', zei Rutte daarop.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden