Recept

Forel in een schuitje

Beeld Thinkstock

Ingrediënten voor hoeveel mensen? Als voorgerecht voor twee of drie, maar wie niet alleen de grootste blaadjes van de radiccio gebruikt, maar ook de kleinere, en wie de grote blaadjes niet té vol schept, heeft al gauw een stuk of twintig borrelhapjes. Ook nog verschrikkelijk verantwoord.

De vulling voor de schuitjes met forel kan ruim van tevoren gemaakt worden. Het vullen van de stevige, wit met roze blaadjes is geen grote klus. Om de schuitjes mooi te presenteren is het handig om ze in een middenmaatje papieren caisse (papieren onderzettertjes voor gebakjes) te drukken: het staat leuk, de schuitjes blijven beter op hun plaats op de schaal en de gasten krijgen geen vette vingers.

Ingrediënten

2 stronkjes radicchio rosso
100 g gerookte forelfilet
1 (grote) à 2 (kleine) appels
2 lente-uitje, alleen het wit
0,75 dl Griekse yoghurt of crème fraîche
0,75 dl mayonaise
1 eetlepel mierikswortelsaus of meer of minder, naar smaak
zwarte peper uit de molen en zout, naar smaak
75 g walnoten
tuinkers
caisses

Bereiding

Snijd de forelfilet in blokjes, ongeveer ter grootte van een flinke doperwt in het vierkant. Was de appels, snijd ze in parten, schil ze desgewenst en verwijder het klokhuis. Snijd de appelparten in blokjes, ongeveer net zo groot als die van de forel.

Halveer het wit van de lente-uitjes in de lengte en snijd er dunne halve maantjes van.

Hak de walnoten, maar niet te fijn, het moeten stukjes blijven.

Meng yoghurt of crème fraîche met de mayonaise, mierikswortel, zwarte peper en zout. Proef en speel een beetje met de hoeveelheden, naar gelang uw smaak. Wees voorzichtig met zout.

Schep de blokjes forel en appel en de walnoten door elkaar. Schep ze dan door de saus. Het moet een dik, samenhangend mengsel worden. Dek het af en zet het in de koelkast tot gebruik. Maak voor het opdienen de blaadjes radiccio van elkaar los en vul ze met een breed mes met het forelmengsel. Zet de gevulde blaadjes in caisses op een schaal en garneer ze met een plukje tuinkers.

Wilt u dit als voorgerecht serveren, dan kunt u het forelmengsel bijvoorbeeld als een bergje op een bord scheppen. Zet er de radicchioblaadjes rondom, elkaar overlap-pend, tegenaan en strooi de tuinkers op het blote bergtopje. En wellicht ook nog wat om de berg heen.

Meer inspiratie nodig? Hier kunt u al onze recepten vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden