Fooi geven

Jongerendagen Sydney

Fooi geven

Goede service belonen is een goed gebruik, maar in ’Een fooi geven staat ieder vrij’ Trouw, 6 mei meldt niet dat in de prijs 15procent service charge is inbegrepen. Het gaat om het extraatje. Toen dit systeem werd ingevoerd werd op prijslijst en menukaart aangegeven dat 15 procent in de prijs is verwerkt. Nu is dat vervaagd en rekent het personeel op een fooi.

In de VS is het service-inclusief systeem niet gebruikelijk. Het personeel is afhankelijk van de gunst van de klant, die wordt in de watten gelegd en betaalt meestal tussen de 15 en 20 procent fooi. Onze zoon, die vaker in de VS dan in Nederland in restaurants eet, vroeg bij de afrekening in een Nederlands restaurant met Michelinster of de service-charge was inbegrepen. Nee, in de VS wel, maar hier niet, was het antwoord. Is men in de bediening vergeten dat in Nederland altijd 15 procent in de prijzen is verwerkt?

Henk Timmer Den Haag

Jongerendagen Sydney

In juli worden in Sydney ongeveer 225.000 deelnemers verwacht aan de roomse Wereldjongerendagen. Hoeveel jumbo’s vol is dat? Is dat zuiverheid van hart of Pinkstergeest die verstikt? Australië lijdt het meest aan opwarming van de aarde.

Herman Verbeek Groningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden