Foodwatch daagt NVWA over paardenvlees

null Beeld anp
Beeld anp

Consumentenorganisatie foodwatch sleept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter. Op die manier wil foodwatch proberen openheid te krijgen over de vraag waar het vlees van het in opspraak geraakte slachthuis Van Hattem allemaal terecht is gekomen. Het kort geding dient op 20 mei in Amsterdam, zo heeft de organisatie vandaag laten weten.

Foodwatch probeerde eerder via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) te achterhalen waar het vlees terecht is gekomen, maar ving daar bot.

De slagerij uit Dodewaard raakte in opspraak toen bleek dat de NVWA het vlees niet geschikt achtte voor menselijke consumptie of als diervoeding omdat er paardenvlees was verwerkt in pakketten rundvleessnippers en andere producten. Ook bleek dat er mogelijk paardenvlees verwerkt was van paarden die waren afgekeurd voor de slacht. Van Hattem Vlees kon geen duidelijkheid geven over de herkomst en bestemming van enkele tientallen paarden en pony's.

Een gigantische partij van 28.000 ton vlees moest en moet uit de handel gehaald worden, maar het is niet duidelijk waar alles is gebleven. 'Onacceptabel'', vindt foodwatch. 'Het vlees werd teruggeroepen tot aan de supermarkten en restaurants, maar consumenten die het vlees hebben gekocht werd nooit verzocht om producten terug te brengen naar de supermarkt'', aldus de organisatie. Zij vindt dat consumenten onbewust in het ongewisse worden gelaten, omdat nooit publiekelijk en exact naar buiten is gebracht in welke producten het vlees zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden