Fontijn: Dit is pure chantage

Als bokster niet fulltime bij de bond gaat trainen, kan ze niet naar Olympische Spelen

Nouchka Fontijn strijdt al zo lang tegen de boksbond, dat ze is gestopt zich erover op te winden. De 26-jarige bokster trekt al jaren haar eigen plan met twee privécoaches. Maar nu dreigt die weg het vroegtijdig einde aan haar olympische droom te worden. De boksbond wil namelijk dat Fontijn fulltime op Papendal komt trainen. Als ze dat niet doet, wordt ze niet meer geselecteerd voor internationale toernooien en kan ze zich dus ook niet kwalificeren voor de Spelen in Rio de Janeiro. "Pure chantage", vindt Fontijn, die zich nu wel zorgen begint te maken over de toekomst. "Ik kan echt niet geloven dat de bond op deze manier mijn weg blokkeert."

Op dit moment kan Fontijn - die zich niet kwalificeerde voor de Spelen in Londen waar boksen voor vrouwen voor het eerst op het programma stond - alleen boksen op toernooien waar ze zich namens haar club voor kan inschrijven. Op de wedstrijden waar Nederland als team naartoe gaat, zoals EK's en WK's, is ze niet welkom nu ze niet meer in de nationale selectie zit.

Fontijn heeft twee keuzes. Of ze besluit om wel fulltime te trainen bij de bond, of ze moet onder een andere vlag gaan boksen. Beide opties ziet de winnares van het Europees zilver in 2011 niet zitten. Zij gelooft in haar eigen team van krachttrainer Hans Kroon en haar coach en partner Abdul Fkiri. Bij hen krijgt ze naar eigen zeggen veel meer persoonlijke begeleiding dan bij de bond waar ze met andere meiden traint. "Nu kan ik me al weken van tevoren verdiepen in de tegenstanders die ik tegenkom", legt Fontijn uit. "Dat kan bij de bond niet. Bovendien vind ik het niveau bij mijn eigen trainers veel hoger."

Technisch directeur Louis Wijdenbosch vindt dat allemaal lariekoek. Wijdenbosch heeft sinds zijn aanstelling van drie jaar geleden de taak gekregen om een topsportstructuur op te zetten in Nederland. De voormalig judoka zorgde voor een fulltimeprogramma op Papendal en stelde de Britse trainer Nigel Davies aan als bondscoach. "Davies heeft vijftien olympische medailles voor Engeland gehaald. Aan zijn kwaliteit valt niet te twijfelen", aldus Wijdenbosch, die vindt dat Fontijn met geen enkele trainer een klik heeft, behalve met haar eigen partner.

"Onzin", zegt Fontijn op haar beurt. "Ik heb in Ierland onder een coach gewerkt waar het goed mee klikte en ik heb ook helemaal geen problemen met de huidige bondscoach. Ik wil alleen een samenwerking tussen mijn eigen programma en dat van de bond."

Fontijn heeft voorgesteld om twee in plaats van vier dagen bij de bond te trainen zodat ze de helft van de tijd met haar eigen coaches kan werken. Maar dat ziet de technisch directeur niet zitten. Hij eist alles of niets.

"Ik geloof niet in een paar uurtjes hier en een paar uurtjes daar. Dat werkt niet. Om aansluiting te vinden op olympisch niveau moet je voor één ding kiezen en daar volledig voor gaan. Dat doet Nouchka niet en daar moet ze de consequenties van aanvaarden."

Dat de bond daarmee de weg blokkeert van één van de grootste bokstalenten in Nederland kan Wijdenbosch niet veel schelen. "Het is haar eigen schuld. Nouchka heeft sinds 2011 niets meer gepresteerd en er zijn wel meer talenten in Nederland die wel in ons programma geloven." Fontijn, die de afgelopen jaren meerdere toernooien won, wordt boos als ze op haar prestaties wordt gewezen. "Het afgelopen jaar was ook de bondscoach lyrisch over hoe ik bokste. Hoe ze daar nu op terugkomen, vind ik onterecht."

Voorzitter van de boksbond Boris van der Vorst is iets milder over de bokster. Hij hoopt dat Fontijn toch zwicht voor de eisen van de bond. "Dit is echt doodzonde van haar talent. Ik hoop dat we eruit komen want de concurrentie zit niet stil. Het klinkt kinderachtig dat wij geen kleine uitzonderingen voor haar willen maken maar we zijn al maanden in gesprek en op een gegeven moment is het mooi geweest. Je kiest er helemaal voor, of je kiest er niet voor."

Een laatste uitweg, onder een andere vlag uitkomen, ziet Fontijn ook niet zitten. "Het kan jaren duren voordat zoiets geregeld is en in een ander land ligt ook geen zak geld klaar om je te helpen. Bovendien wil ik gewoon voor Nederland uitkomen."

Zolang het bekvechten voortduurt, zijn de Olympische Spelen nog mijlenver weg. Zowel voor de bond dat het talent van Fontijn nodig heeft voor een ticket naar Rio de Janeiro als voor Fontijn, die de bond nodig heeft om zich te kwalificeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden