Fons

Sinds hij zichzelf vanuit de gevangenis op radio, televisie en in kranten heeft vrijgepleit, mogen we allemaal meepraten over Fons Spooren. Dat is de prijs van zulke openheid. Er bestaat al jaren een bepaald soort van verdachten, dat ver voor de rechter de zitting opent, zichzelf al meldt bij de media teneinde zich publiekelijk onschuldig te verklaren en anders in elk geval de publiciteit een beetje sympathiek bij te buigen, zoals scheidende zangeresjes en vreemdgaande quizmasters dat doen bij Privé.

Ruud Verdonck

Daar behoort Spooren ook toe. Ongetwijfeld genoot hij in Eindhoven reeds voor zijn arrestatie enige bekendheid. Maar eerlijk gezegd: bij ons thuis hebben we dagenlang maar een beetje zitten raden waar die S. voor stond. Jij volgt toch dat voetbal, zei mijn vrouw verwijtend, alsof ik door 'Studio Sport' op intieme voet met S. was komen te verkeren. Meestal beginnen we er trouwens doorheen te praten als ze PSV vertonen. Spooren bleek de naam. Nooit van gehoord. Niet erg, want er was ook elders buitengewoon weinig beeldmateriaal van 'm voorhanden. Eén foto, waar ze dan ook nog dat balkje over hadden geplakt en een tv-opname waarbij hij terzijde te zien was. Bij PSV kenden ze hem. En in dat park.

Het feit dat hij wereldberoemd was, maakt zijn zaak extra treurig, vindt hij. Want het lamenteren maakt bij dit soort lui onderdeel uit van het schoonvegen van het straatje. Meestal hebben ze altijd geroepen dat de gevangenis in Nederland een luxehotel is, terwijl ze nu aan den lijve hebben moeten ondervinden dat varkens beter gehuisvest zijn. Spooren dacht uit de behandeling die hem ten deel is gevallen de conclusie te moeten trekken dat ze bij het openbaar ministerie geen supporter zijn van PSV. Zijn rechtsgevoel is geschokt. Hij had zich altijd veilig op straat gevoeld, omdat hij dacht dat er voor justitie in Eindhoven twee soorten mensen waren: PSV-supporters en de anderen. Zijn wereld ligt aan gort.

Het is me niet gelukt om medelijden met hem te krijgen, hoe meelijwekkend hij ook is. Z'n vrouw is de enige relatie met wie hij nog on speaking terms is. Moet hij van de rechter met haar in relatietherapie. Ik heb er nooit echt studie van gemaakt, maar helpt dat tegen trek in seks met jongeheren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden