Fonds voor slachtoffers van eerwraak

(Novum) - Vrouwen in een asielprocedure die slachtoffer dreigen te worden van eerwraak kunnen in de toekomst rekenen op steun van de overheid. Dat maakte minister voor Integratie Rita Verdonk (VVD) donderdag bekend in Den Haag. Zij woonde de presentatie bij van een boek over jonge allochtone slachtoffers van eerwraak.

Volgens de minister moet bij ernstige dreiging noodopvang beschikbaar zijn voor jonge meisjes. Die was er al voor mensen met een status in Nederland. Nu stelt zij een fonds in waarop ook vrouwen die nog op een verblijfsvergunning wachten een beroep kunnen doen.

Om hoeveel geld het gaat, kon de minister niet zeggen. Dat is afhankelijk van het aantal vrouwen dat een beroep doet op de voorziening. Meisjes of vrouwen die door familieleden worden bedreigd met eergerelateerd geweld kunnen op dit moment op weinig plaatsen terecht. Dat wil Verdonk veranderen. Het fonds wordt in het leven geroepen om mensen die zijn gevlucht van hun thuissituatie in hun levensonderhoud te laten voorzien.

De bewindsvrouw benadrukte dat de steun alleen ten goede mag komen in specifieke gevallen, waarbij is vastgesteld dat vrouwen echt slachtoffer dreigen te worden van eergerelateerd geweld. Verdonk noemt eerwraak een 'on-Nederlands probleem', dat niet mag worden getolereerd.

De schrijfsters van het boek, Linda Terpstra en Anke van Dijke, stellen dat eerwraak in Nederland 'een verborgen probleem' is. Uit het boek blijkt dat jonge allochtone meisjes vaak problemen krijgen als zij zich niet houden aan de spelregels thuis. Eerwraak kan daarvan een onderdeel zijn. "Dit is het topje van de ijsberg."

De afgelopen maanden werd door de politie onderzoek gedaan naar strafzaken waarbij eerwraak een rol speelt. Eerwraak-specialist Willem Timmer van de politie Haaglanden liet maandag weten dat het moeilijk is voor de politie om deze zaken in kaart te brengen. Eerwraak zou niet altijd als zodanig te herkennen zijn. "Wat eerst een heroïne-ripdeal lijkt, kan later eergerelateerd blijken", zei Timmer in Trouw. De politie in Den Haag is het eerste korps in Nederland dat het erkennen en behandelen van eerwraak tot onderdeel maakt van de opleiding van nieuwe agenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden