Fonds voor de podiumkunsten wil van nieuw kabinet meer geld

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - De werkgelegenheid van jonge podiumkunstenaars loopt ernstig gevaar. In deze sector dreigt 'een ware kaalslag'. Reden voor het Fonds voor de Podiumkunsten om formateur Kok per brief om meer geld te vragen. Het fonds wil van een nieuw kabinet zeven miljoen extra en een stelsel van stipendia voor beginnende podiumkunstenaars. Van die zeven miljoen extra moeten er vijf gaan naar het budget waaruit incidentele projecten, manifestaties, werkplaatsen en festivals betaald worden. Met de twee miljoen wil het fonds de export van voorstellingen en internationale coprodukties bevorderen. Op dit moment bedraagt het totale budget elf miljoen gulden.

Komt dit extra geld er niet snel, dan voorziet directeur Henk Scholten van het Fonds 'ernstige problemen'. Jong talent kan zich niet meer ontwikkelen en ook van het voornemen om meer initiatieven buiten de Randstad te ondersteunen komt weinig terecht.

Scholten heeft echter goede hoop dat de nieuwe regering de vijf miljoen op tafel legt. “We vragen niets meer dan reparatie van eerdere bezuinigingen.” Vriend en vijand is het over eens dat die erg ongelukkig waren.

Om de werkgelegenheid van jonge kunstenaars in deze sector echt te stimuleren is volgens het fonds een stelsel van stipendia of beurzen nodig. De daarvoor benodigde twintig miljoen wil Scholten overhevelen uit de bijstand. Hij denkt zo werk te scheppen voor 1 200 beginners. “Er is al een precedent. In de beeldende kunst is al zo'n regeling. Waarom zou dat bij de podiumkunsten niet kunnen?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden