'Fonds voor de Podiumkunsten oordeelt niet op eerlijke wijze'

Musici die subsidie aanvragen bij het Fonds voor de Podiumkunsten, hoeven niet te rekenen op een eerlijke beoordeling. Dat beweert John Borstlap vandaag in Letter & Geest. Via adviescommissies wordt bepaald welke kunst relevant is en welke niet, volgens 'niet-bestaande en dus niet-beargumenteerbare criteria', stelt de componist.

Hij krijgt bijval van collega Eduard de Boer, die het Fonds al in 1994 wees op de dubieuze wijze waarop budgetten werden toegekend: componisten die in het bestuur of een adviescommissie van het Fonds zaten, kregen het meeste geld toegewezen.

Maar niet alleen musici klagen, ook in de rechtszaal werd het Fonds sinds 2008 ettelijke malen veroordeeld wegens partijdigheid: drie keer betichtte de bestuursrechter de subsidievertrekker van belangenverstrengeling, in één geval bevestigde de Raad van State die uitspraak. Een veroordeling uit 2011 hield het Fonds bewust buiten de publiciteit.

Dat het bij deze veroordelingen is gebleven, komt volgens een betrokken jurist doordat het aanspannen van een proces voor kunstenaars 'te duur en ingewikkeld' is. John Borstlap liet het wel aankomen op een confrontatie bij de rechter ¿ en werd in het gelijk gesteld. Toen hij opnieuw met een proces dreigde, besloot het Fonds Podiumkunsten alsnog een subsidie toe te kennen.

Het Fonds (budget 2013: 43 miljoen euro) zegt in een reactie op de kritiek de werkwijze bij de beoordeling van subsidieverzoeken recentelijk grondig te hebben aangepast. Zo heeft elke commissie tegenwoordig een onafhankelijke voorzitter die de besluitvorming 'bewaakt' en wordt er gewerkt met een puntensysteem, wat het proces transparanter moet maken.

Letter & Geest

Kunstsubsidie is corrupt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden