Fonds voor behoud theater in de regio's

Initiatief van Albert Verlinde Appèl op bedrijven en particulieren

Het wordt steeds lastiger voor theater-, muziek- en balletgezelschappen om met hun producties door het land te reizen. Gemeenten buiten de Randstad hebben wel mooie theaterzalen, maar door de bezuinigingen op cultuur geen geld om theaterproducties te betalen. Met als gevolg culturele verschraling buiten de Randstad.

Om dit probleem te lijf te gaan, heeft theaterproducent Albert Verlinde het Nationaal Theaterfonds opgericht. Het fonds kan desgevraagd garant staan voor een deel van de kosten van producties in de regio. Het doel is dat ook publiek in de regio kennis kan blijven nemen van theater, ballet, musical, enzovoorts.

Verlinde roept bedrijven, maar met name particulieren op om het fonds te vullen. Net zoals dat gebeurt in de Verenigde Staten waar burgers met hun giften de cultuur overeind houden. Het fonds valt onder de Geefwet, zodat de belastingaftrek aanzienlijk is.

Het fonds is nadrukkelijk bedoeld voor voorstellingen waar minimaal acht mensen aan meewerken. Het kan gaan om muziek(theater), opera, operette, ballet, theater of musicals. Ook Verlinde's eigen musicals komen ervoor in aanmerking. In het tv-programma 'Eva Jinek op zondag' verklaarde Verlinde echter dat het hem om alle vormen van theater gaat. "We willen de grootschaligheid in stand houden."

Verlinde's initiatief krijgt steun van gesubsidieerde gezelschappen en vrije producenten. In zijn comité van aanbeveling zitten onder meer acteur Huub Stapel, Ed Wubbe, artistiek leider van het Scapino Ballet, Miranda van Kralingen, artistiek leider van Opera Zuid, en Giel Pastoor, directeur Parktheater Eindhoven.

Theatergezelschap Bonheur stopt ermee
Het Rotterdamse theatergezelschap Bonheur heft zichzelf op. Het is niet gelukt voldoende eigen inkomsten te vinden. Bonheur komt daarom niet in aanmerking voor subsidie van de gemeente Rotterdam. Bonheur moest vóór 1 december voor de komende vier jaar 50.000 euro aan jaarlijkse donaties en giften bijeenbrengen, én 100.000 euro reguliere eigen inkomsten. Dan zou het gezelschap, dat in 1984 werd opgericht, 300.000 euro subsidie per jaar krijgen. Dat is net niet gelukt, meldt het bestuur.

De laatste voorstelling 'De troost van vreemden', kreeg in Trouw

vier sterren. Hanny Alkema schreef erover: "Het omzetten van literatuur naar theater heeft Bonheur in de vingertoppen. Dat dit de laatste voorstelling zou zijn, stemt tot weemoed." Gisteravond is de allerlaatste voorstelling gespeeld. Bonheur is na Onafhankelijk Toneel het tweede theatergezelschap in Rotterdam dat verdwijnt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden