'Fonds Podiumkunsten moet dubbel zoveel aan subsidies kunnen geven'

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Het budget van het Fonds voor de Podiumkunsten moet fors omhoog. Jaarlijks zou het fonds 10 tot 12 miljoen gulden extra moeten krijgen; dat is ongeveer het dubbele van wat het fonds nu aan subsidies verstrekt.

Dat bepleiten de Kunstenbond FNV en de Federatie van Kunstenaarsverenigingen in de notitie 'Geen kunst zonder kunstenaars', die zij gisteren staatssecretaris Nuis van cultuur aanboden. Het voorstel loopt vooruit op het Kunstenplan 1997-2000, dat Nuis september van dit jaar presenteert. Het Fonds voor de Podiumkunsten moet volgens het advies meer subsidies kunnen uitkeren, omdat al jaren slechts de helft van de aanvragen die kwalitatief zijn goedgekeurd, ook werkelijk worden gehonoreerd. Het Fonds subsidieert incidentele theaterprojecten.

De verhoging van het budget zou deels kunnen komen uit een verlaging van het BTW-tarief, dat de accommodaties moeten heffen.

Ook andere fondsen, zoals dat voor de Scheppende Toonkunst en dat voor de Letteren, moeten volgens de twee kunstinstellingen over ruimere middelen kunnen beschikken - zonder dat zij bedragen noemen. Zij willen de popmuziek ondersteunen door een bouwfonds in te stellen, waar poppodia subsidie kunnen krijgen om hun accomodatie aan te passen aan de strengere eisen voor geluidshinder en de Arbo-wetgeving. Danstalent zou bij een nog te vormen Fonds voor de Choreografie moeten kunnen aankloppen voor een werkbeurs of een stipendium.

De twee kunstinstellingen zijn voor handhaving van een kunstenplan waarbij de subsidieverdeling voor vier jaar vast ligt. Maar ze pleiten tevens voor flexibilisering. Nu is ongeveer een kwart van het totale kunstenbudget beschikbaar voor incidentele subsidies. In de praktijk gaat dat geld vooral naar de beeldende kunst, waar veel projectmatig wordt gewerkt. In 'Geen kunst zonder kunstenaars' bepleiten de twee organisaties een vergelijkbaar percentage voor projecten en individuele subsidies in de podiumkunsten. Die 20 procent als minimum achten zij absoluut verantwoord.

De Federatie en de Kunstenbond willen ook dat er meer kunstenaars en ontwerpers in de verschillende adviesorganen komen. De kunstwereld zou daaruit zijn 'weggeprogrammeerd'. Tenminste eenderde van de leden van de besturen van de verschillende fondsen en de Raad voor het cultuurbeleid zouden in hun visie kunstenaar/ontwerper moeten zijn.

De positie van individuele kunstenaars zou verder versterkt kunnen worden door een 'beroepserkenning' in te voeren: zij zouden zich als zodanig in een speciaal register kunnen laten opnemen. Daardoor zouden ze recht kunnen doen gelden op dezelfde fiscale voordelen als ondernemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden