Fonds opgericht in naam van omgebrachte Anne Faber

Bloemen bij het Hosterwold bos. De 25-jarige Anne Faber werd na twee weken vermissing gevonden bij het Nulderpad in het Hosterwold bos.  Beeld ANP
Bloemen bij het Hosterwold bos. De 25-jarige Anne Faber werd na twee weken vermissing gevonden bij het Nulderpad in het Hosterwold bos.Beeld ANP

Om Anne Faber te gedenken, hebben haar werkgever en haar familie het 'Anne Faber Stipendium' in het leven geroepen.

De jonge Utrechtse vrouw die eind september tijdens een fietstocht verdween en twee weken later levenloos werd teruggevonden, werkte bij Het Huis Utrecht, een organisatie die jonge theatermakers ondersteunt. Faber wilde in de toekomst aan de slag als zakelijk leider om kunstenaars te faciliteren.

Met de 15.000 euro van het stipendium kan jaarlijks een jonge zakelijk leider in de podiumkunsten begeleiding krijgen. Voor kunstenaars zijn er tal van zulke fondsen beschikbaar, zegt Cobie de Vos, directeur van Het Huis Utrecht. Voor zakelijk leiders, volgens haar cruciaal voor het succes van voorstellingen, is dat niet het geval.

Nadat bleek dat Faber was vermoord, heeft Het Huis Utrecht iemand aangetrokken om te helpen bij de traumaverwerking. De Vos: "Toen hij zei dat hij zijn betaling graag af wilde staan aan een aan Anne gerelateerd fonds, toen wist ik het wel." De familie was direct enthousiast. "Zij vinden het fijn dat Anne nu herinnerd wordt zoals ze was, dat de nadruk niet ligt op hoe ze gestorven is."

Utrechtse organisaties en bedrijven dragen bij aan het stipendium en De Vos hoopt ook op private bijdragen. De jury zal bestaan uit deskundigen en familieleden van Anne Faber. In januari maken ze de selectiecriteria en de aanmeldingsprocedure bekend. De initiatiefnemers hopen de toelage jaarlijks te kunnen gaan verstrekken. De Vos: "We hopen dat anderen de ambities die Anne had wél kunnen gaan waarmaken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden