Fokverbod nertsen toch geldig

Een nerts in een nertsenfokkerij in Ederveen.Beeld anp

Het verbod op het fokken van nertsen is toch geldig, heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Vanaf 2024 moeten alle Nederlandse pelsdierhouders hun deuren sluiten. "Een glorieuze overwinning voor de nertsen", aldus directeur Nicole van Gemert van de Bont voor Dieren.

Tijdens de overgangsperiode kunnen nertsenhouders hun activiteiten volgens de rechters gewoon voortzetten en winst maken, waardoor ze de nadelige gevolgen kunnen opvangen en hun investeringen kunnen terugverdienen.

De rechters vinden dat de fokkers er al jaren rekening mee konden houden dat er een verbod zou komen. Er werd sinds 1999 over een verbod gesproken in de Tweede Kamer. Volgens het gerechtshof weten de nertsenhouders bovendien dat de productie van bont niet bij iedereen op een warm onthaal kan rekenen.

Hoger beroep
De fokkers leggen zich niet neer bij de uitspraak en gaan bij de Hoge Raad in beroep. "We hebben al eerder gezegd dat we deze strijd tot het einde gaan voeren", aldus de woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE).

"We zijn heel erg benieuwd waarom de rechtbank ons vorig jaar in het gelijk heeft gesteld en waarom dit nu weer helemaal wordt veranderd. Dit is zeer verrassend en teleurstellend voor ons, want dit hadden we totaal niet verwacht. Het is een zware tegenvaller, maar we geven niet op."

De verbazing van de fokkers is niet geheel onterecht. Het toekomstige verbod op het houden van nertsen werd eerder dit jaar nog door de rechtbank in Den Haag buiten werking gesteld, omdat de pelsdierhouders volgens de rechter ernstig getroffen zouden worden als hun bedrijven binnen tien jaar moeten sluiten.

Glorieuze overwinning
Bij de Bont voor Dieren en de Dierenbescherming valt het besluit juist in goede aarde. "Dit is een glorieuze overwinning voor de nertsen", zegt directeur Nicole van Gemert van de Bont voor Dieren. "Sinds onze oprichting hebben we geknokt tegen de nertsenhouderij in Nederland. We hebben veel tegenslagen moeten incasseren, met als dieptepunt het buiten werking stellen van het nertsenfokverbod. Maar de aanhouder wint: niet alleen is het verbod vanaf vandaag weer in werking, ook alle uitbreidingen van het afgelopen jaar zijn hiermee illegaal geworden."

Ook Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, is verguld met het besluit. "Nertsen zijn wilde, solitair levende dieren die niet te houden zijn in kooien. Dat zeggen we al jaren en daarvan is ook de politiek overtuigd. Dat de rechter het nu met ons eens is, stemt hoopvol voor de toekomst van het dierenwelzijn in Nederland."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden