Fokverbod nertsen op losse schroeven

Rechter betwijfelt of fokkers adequate vergoeding zullen krijgen

Het is onduidelijk of het fokken van nertsen per 2024 kan worden verboden. De wet die dit regelt, is gisteren door de rechtbank in Den Haag 'buiten werking gesteld'. Oftewel: afgeschoten.

Volgens de rechter worden de pelsdierhouders 'ernstig financieel' getroffen als hun bedrijven binnen nu en tien jaar moeten sluiten. Het probleem is, concludeert de Haagse rechtbank, dat 'niet kan worden vastgesteld dat de nertsenfokkers enige, laat staan adequate, vergoeding zal worden geboden'.

De uitspraak is een overwinning voor de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE), die de zaak tegen het ministerie van economische zaken had aangespannen. "We zijn heel tevreden dat het recht zal zegevieren", liet een woordvoerder weten. Toch is het nog niet zeker dat de nertsenfokkers hun werkzaamheden ook na 2024 kunnen voortzetten. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) zegt dat ze 'de consequenties van de uitspraak' bestudeert, maar in ieder geval in hoger beroep gaat.

Om de wet te redden zal Dijksma vaart moeten maken met een (riante) compensatieregeling voor nertsenhouders die tot sluiting worden gedwongen.

In de Tweede Kamer is overwegend met teleurstelling gereageerd op de beslissing van de rechter. Het waren PvdA en SP die in 2008 een initiatiefwet indienden om het houden en fokken van nertsen te verbieden. Na jaren van politiek gesteggel ging de Eerste Kamer eind 2012 akkoord met het wetsvoorstel. Alleen VVD, CDA en SGP stemden tegen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver spreekt over 'slecht nieuws voor dierenwelzijn'. "Dijksma zal de wet juridisch houdbaar moeten maken." De VVD en CDA reppen over gerechtigheid. Volgens Helma Lodders (VVD) werden met het verbod succesvolle ondernemingen weggejaagd 'naar landen waar het veel slechter gesteld is met het dierenwelzijn'. Nederland telt naar schatting 160 nertsenfokkers die jaarlijks voor ongeveer 300 miljoen euro exporteren. CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt dat partijen als PvdA en D66 'een hetze' voeren tegen de boeren. "Het is oliedom dat zij dit niet zien en ten koste van hun eigen gelijk familiebedrijven zoals pelsdierhouders de afgrond in duwen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden