Fokker-personeel zit niet te wachten op 'zielknijperij met een kerkelijke inslag'

Van een onzer verslaggevers HOOFDDORP - Kerken kunnen een belangrijke rol spelen in de opvang van ontslagen Fokker-werknemers. Het gaat dan onder meer om coördinatie van praktische vragen over bijvoorbeeld uitkeringen en pensioenen en het bieden van geestelijke bijstand.

Tot die slotsom kwamen Fokker-werknemers gisteren tijdens een 'ontmoetings-ochtend' georganiseerd door de Raad van kerken in Hoofddorp. Met de bijeenkomst wilden de Hoofddorpse kerken een 'signaal van betrokkenheid' geven. En tevens de verwachtingen peilen die bij het Fokker-personeel leeft over de rol die de kerken moeten spelen na het faillissement. Van de circa 52 000 inwoners van de Noordhollandse groeikern, werkten er vorige weeknog 490 bij Fokker.

Kerken moeten in het gat springen dat vanaf volgende week gaat ontstaan, stelden de werknemers. Dan kan het Fokker-personeel niet langer met zijn vragen terecht bij de telefonische helpdesk van het eigen bedrijf, omdat die wordt opgeheven. Ook zullen vakbonden niet staan te springen om de vragen van al het Fokker-personeel te beantwoorden. “Op een gegeven moment zullen ook zij vragen of je lid van de vakbond bent of niet”, aldus een CNV-vakbondslid.

Elf Fokker-werknemers, vier pastores en een maatschappelijk werker van de Dienst industriële samenleving namens de kerken (DISK) uit Amsterdam vormden de discussiegroep die bijeenkwam in het oecumenisch kerkcentrum De Ark. De geringe belangstelling had volgens de aanwezigen vooral te maken met het gekozen tijdstip, zo vlak na het faillissement. Op 'zielknijperij met kerkelijke inslag' zit het Fokker-personeel niet te wachten. 'Het rouwproces' is net begonnen. “Wij zijn technologisch-georiënteerde mensen, die eerst willen begrijpen wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd. Emoties komen later pas”, zei een Fokker-werknemer. “Dan komen ook de spanningen in het gezin en de afwijzingen van sollicitaties.”

Initiatiefnemer ds. Rien Wattel (48) van de hervormd-gereformeerde kerkgemeente Hoofddorp verwacht de komende maanden drukke tijden. Het netwerk van ouderlingen en diakenen, zo'n honderd vrijwilligers, wordt ingeschakeld om ontslagen werknemers op te vangen. Wattel denkt drie 'soorten' problemen tegen te komen. Materiële - zoals aflossing van hypotheek en schulden - relationele en zingevingsproblemen.

“Vooral als mensen op sollicitaties afwijzing na afwijzing krijgen, gaan ze zich afvragen: wat is er met mij aan de hand, wie ben ik, waar doe ik het allemaal voor.” Om mensen uit die neerwaartse spiraal te krijgen, zullen kringgesprekken worden opgezet voor Fokker-personeelsleden. “We hebben goede ervaring met gespreksgroepen van gescheiden mensen en mensen wiens partner overleden zijn. In dergelijke groepen zit veel meer genezend vermogen dan wij zelf dachten.”

Nu nog is de sfeer onder het Fokker-personeel een vreemde mengeling van fierheid, optimisme en teleurstelling. Henk Bookholt had dinsdag negen collega's uit zijn 'werkteam' over de vloer. Geen afscheid van elkaar, verzekert hij.

Bookholt is 43 jaar, getrouwd en heeft vanaf zijn negenentwintigste bij Fokker gewerkt. Hij schat zijn kansen op een nieuwe baan als 'goed'. Voor de kinderen houdt hij het diep ingesleten dagritme aan. Vroeg opstaan en normale tijd naar bed. “Het is makkelijk om elke avond de nachtfilm te bekijken en 's ochtends pas om tien uur op te staan.”

Spanningen met zijn vrouw verwacht hij nog niet. Tuurlijk, ze moeten weer aan elkaar wennen. Ze zitten nu 24-uur per dag op elkaars lip en “zij is haar vrijheid kwijt”. Maar als het teveel wordt, gaat hij 'naar boven'. Over het accepteren van ander werk is binnen het gezin uitgebreid gesproken. Een vriend heeft een 'goede baan' in Zevenaar laten schieten, omdat zijn vrouw niet wilde verhuizen. De Bookholts hebben besloten wel te vertrekken uit Hoofddorp als zich elders werk aanbiedt. Maar een sollicitatie bij de KLM, 'dicht in de buurt', loopt nog.

“Vorig jaar stonden we aan de rand van de afgrond, nu hebben we een grote pas voorwaarts gemaakt”, zegt hij. Het is een van de grollen uit het sinistere Fokker-moppenboek, die de Hoofddorpse pastores steeds vaker te horen krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden