Fokker loopt miljardenorder mis; Sas kiest voor Boeing-vliegtuigen

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Fokker heeft ondanks een zeer scherpe prijsstelling geen vliegtuigen kunnen verkopen aan Sas. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij heeft voor omgerekend twee miljard gulden 35 Boeing 737's besteld en bovendien een optie genomen op nog eens 35 stuks.

De order hing al enkele jaren in de lucht. Een jaar geleden leek Fokker bijna zeker van zijn zaak toen Sas zei dat het zowel een toestel voor honderd als voor zeventig passagiers wilde kopen. Alleen Fokker kan die met zijn F 100 en F 70 leveren. Kennelijk is Sas sindsdien van mening veranderd, want de nu bestelde Boeing 737 kan 100 tot 130 mensen vervoeren.

Het missen van de order is een gevoelig verlies voor Fokker, dat in het verleden veel vliegtuigen aan Sas heeft weten te verkopen. De maatschappij is een van de grootste klanten van F 50 en de F 28, de voorganger van de F 100 en F 70.

Fokker noemt het missen van de Sas-order “zeker jammer. Het had een bodem gelegd in ons jetline-programma. Op het gebied van de prijsoffertes was de situatie moordend geworden. Wij hebben ervoor gekozen de order te verliezen in plaats van verliezen te lijden op de orders”, aldus een Fokker-woordvoerder. Het missen van de miljardenopdracht heeft geen consequenties voor het jetline-programma; Fokker blijft veertig straalvliegtuigen per jaar maken.

Een pluspunt voor Fokker is dat niet McDonnell Douglas (MDD) maar Boeing de order in de wacht heeft gesleept. MDD hoopte Sas tot eerste klant voor een vernieuwde DC-9 te maken; nu dat niet doorgaat, is ook de komst van die vernieuwde DC-9 vertraagd, wat Fokker een concurrent scheelt.

Sas is nu de launch-customer geworden voor Boeings kleinste model, de 737-600. Eerder al lanceerde Boeing de grotere versies, de -700 en -800. Sas kan desgewenst orders voor de 737-600 later nog omzetten in bestellingen voor die grotere versies.

Fokker komt vandaag met de cijfers over vorig jaar. Eerder is al voorspeld dat het verlies ongeveer net zo groot zal zijn als het record-verlies van 460 miljoen over 1993.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden