Foetussenwet wordt breder toegepast dan bedoeld

Het moet in de wet duidelijker worden wat onder ’foetaal weefsel’ valt. Voor onderzoek worden vaak placenta, navelstreng en vruchtwater gebruikt, terwijl deze niet tot de foetus behoren.

De angst van het CDA dat het gebruik van foetussen voor wetenschappelijk onderzoek leidt tot abortussen op bestelling, is onterecht. Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet Foetaal Weefsel.

Het CDA was niet tegen het gebruik van foetaal weefsel voor medische of wetenschappelijke doeleinden, maar vreesde in 2001 dat er bij onzorgvuldige wetgeving bedrijven zouden komen die ’bestellingen’ zouden doen bij abortusklinieken. Of dat abortussen zouden worden uitgesteld om foetussen van de juiste leeftijd te krijgen.

De Tweede Kamerfractie van het CDA stemde dan ook tegen het wetsvoorstel van oud-minister Borst (volksgezondheid), net als de ChristenUnie en de SGP. Een meerderheid van PvdA, VVD, D66, GroenLinks en SP steunde de wet wel. Net als het CDA in de Eerste Kamer.

Uit de eerste evaluatie blijkt dat er netjes met de wet wordt omgegaan. Ziekenhuizen en abortusklinieken vragen pas aan vrouwen of zij bereid zijn de foetus af te staan, als zij het besluit om abortus te laten plegen al hebben genomen. Daarbij worden de vrouw, de behandelend arts noch de instelling er financieel wijzer van.

Ook worden foetussen niet ’zomaar’ opgeslagen voor later gebruik. De foetus wordt altijd ingezet voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. De aanleiding voor de Wet Foetaal Weefsel was ook om patiënten met bijvoorbeeld de ziekte van Huntington of Alzheimer te behandelen, maar in de praktijk gebeurt dat niet, vooral omdat het nog niet zo wil lukken met deze toepassingen.

Bij de instellingen heerst wel onduidelijkheid over wat er allemaal onder het het begrip ’foetaal weefsel’ valt. Placenta, navelstreng, vliezen en vruchtwater behoren er niet toe, maar toch worden deze ondersteunende zwangerschapsweefsels vaak meegenomen voor onderzoek. ’De wet wordt breder toegepast dan bedoeld’, stelt het evaluatierapport. Sommige instellingen nemen zelfs restembryo’s uit ivf-procedures mee. De onderzoekers adviseren daarom duidelijker in de wet te formuleren wat onder foetaal weefsel valt.

Ook adviseren zij een passage op te nemen over de abortusmethode. Het welzijn van de vrouw moet hierbij altijd voorop staan. Ook als dat betekent dat de foetus niet intact blijft en daardoor minder waarde heeft voor onderzoek. In de praktijk gebeurt het ook zo, maar de onderzoekers adviseren de overheid desalniettemin regels hieromtrent vast te stellen.

Staatssecretaris Bussemaker reageert in februari op het rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden