'Focus op pijn bij vissen niet reëel'

(ANP)

In een estafettedebat bekijken diverse partijen vanuit hun perspectief de wereld van natuur en milieu. Eerste onderwerp: duurzame visserij. Volgens de Dierenbescherming onmogelijk. Het productschap Vis reageert.

De Nederlandse visserijsector, zowel kweek als wildvangst, is volop in beweging om aan de groeiende eisen van de maatschappij te voldoen. Voor wildvangst staat het behalen van het wereldwijd erkende en onafhankelijke MSC keurmerk (Marine Stewardship Council) hoog op de agenda. Visserijen die het MSC keurmerk behalen worden uitgevoerd op een gezond bestand onder een goedgekeurd beheerplan en met minimale impact op het ecosysteem. Dat dierenwelzijn hier (nog) niet bij hoort, hoeft geen afbreuk te doen aan de standaarden waar het MSC keurmerk wel voor staat.

Duurzaamheid leunt op de drie pijlers people, planet, profit en een balans tussen deze aandachtsgebieden is waar het om draait. Een focus op pijn en stress van vissen is daarom niet reëel. Ook een vergelijking met de veehouderij gaat hier mank. Immers, juist in de visserij is het de vis die een heel leven in vrijheid in zijn natuurlijke omgeving verblijft tot het moment waarop hij gevangen wordt. Komt daar niet het gezegde ‘als een vis in het water’ vandaan?

We zijn geneigd om ons menselijk gedrag en onze beleving te reflecteren op dat van dieren. Verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen op het gebied van pijnervaring bij vissen. Gesteld wordt dat vissen de hersendelen missen die bij mensen verantwoordelijk zijn voor het daadwerkelijk voelen van pijn. Vissen kunnen wel een onbewuste reactie vertonen op een prikkel, maar hoeven deze niet bewust te ervaren. Over stress is een soortgelijke discussie gaande. Stress bij vissen kan ontstaan in zowel natuurlijke als onnatuurlijke situaties. Paaigedrag en de aanwezigheid van predatoren kunnen eenzelfde soort stress veroorzaken als veranderingen in waterkwaliteit en gevangenschap. Tegelijkertijd lijkt stress bij de mens acceptabel te zijn en bij een vis niet?

Onafhankelijk van hoe we stress en pijnbeleving bij vissen beoordelen, ontslaat dit vissers en kwekers niet van de plicht om verantwoord met vissen om te gaan. Het zijn levende dieren die met zorg en respect dienen te worden behandeld, vindt ook de visserijsector; zo hebben kwekers een gedragscode ondertekend waarin aandacht wordt geschonken aan welzijn (dichtheden, ziekten, voer en stress) en milieu. Aandacht voor deze zaken is positief voor zowel de vis als de kweker, die dit terug ziet in de kwaliteit van het product dat uiteindelijk in de schappen ligt.

Naast het MSC keurmerk voor wildvangst is er nu ook een wereldwijd erkend keurmerk voor aquacultuur in de maak, het ASC (Aquaculture Stewardship Council). Criteria worden met inspraak van alle stakeholders vastgesteld en omvatten onder meer zaken als dierenwelzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is dit laatste wat vaak nog vergeten wordt, terwijl ook de aandacht voor de mens van groot belang is in duurzaamheidsbeleid. De arbeidsomstandigheden in binnen- en buitenland vragen immers om verbeteringen en voor meer dan een miljard mensen in vooral derde wereldlanden is vis een essentiële, eiwitrijke voedingsbron. Ook vanuit de Nederlandse sector vindt een groot deel van alle vis zijn weg naar deze landen.

De Dierenbescherming ontleent haar bestaansrecht weliswaar aan het opkomen voor dierenwelzijn, voor duurzaamheid dient volgens de Nederlandse vissector de aandacht voor mens, planeet en een gezonde bedrijfsvoering in balans te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden