Fobiepatiënten gaan angsten online te lijf

Bang voor spinnen, autorijden of spreken in het openbaar? Wellicht helpt de online zelfhulptherapie ‘Fobieën onder controle’ van de Vrije Universiteit.

Die internettherapie bestaat al in Engeland, Zweden en Australië. Daar werden mooie resultaten geboekt, maar dat wil niet zeggen dat ze ook hier succes heeft. Dus zal de afdeling Klinische Psychologie van de universiteit tegelijkertijd de effectiviteit onderzoeken.

Bij ’Fobieën onder controle’ is de bedoeling dat deelnemers het object van hun fobie (zoals spinnen, hoogten of spreken in het openbaar) in stappen ordenen in een zogenaamde ‘angsthiërarchie’. „Cliënten met angst voor autorijden beginnen met een tijdje in de auto zitten, dan te oefenen als bijrijder en vervolgens zelf een stuk te rijden”, vertelt Bettine Schreuders, hoofdonderzoeker van het project. Psychologen van de Vrije Universiteit geven wekelijks opdrachten, uitleg en voorbeelden ’om steeds een stap verder de angstladder op te gaan’ en de blootstelling te verzwaren.

De therapie duurt vrij kort: zes weken. Bovendien ontbreekt het directe contact tussen cliënt en therapeut, dat vaak essentieel is voor therapiesucces. Schreuders verwacht desondanks positieve resultaten. Bij internettherapie zonder begeleiding stopt 50 procent van de deelnemers voortijdig. Wanneer, zoals hier, wel feedback wordt aangeboden, is dat minder en zijn de cijfers vergelijkbaar met therapieresultaten van behandelingen in de reguliere gezondheidszorg, aldus Schreuders.

De cursus was opgezet om zestig mensen te helpen; er hebben zich ruim honderdvijftig geïnteresseerden gemeld. Meestvoorkomend zijn specifieke fobieën, voor spinnen, slangen of hoogtes, maar er melden zich ook mensen met sociale fobieën en agorafobie (pleinvrees). De inhoud van de therapie verschilt niet voor de verschillende vormen. De Vrije Universiteit biedt al online therapie aan voor depressie bij volwassenen. De resultaten daarvan zijn geëvalueerd en volgens Schreuders is ook die cursus „net zo effectief gebleken als therapie in de reguliere gezondheidszorg”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden