Foam reist naar het Verre Oosten

BAS BAAS

Foam Fotografiemuseum Amsterdam organiseert een seminar museummanagement in het Cafa (Central Academy of Fine Art) in Peking. Marie-Luce-Bree van Foam is er hoofdspreker. Ze beantwoordt vijf vragen voordat ze in het vliegtuig naar China stapt.

Waarom organiseert Foam een seminar in Peking?

"We helpen bij de kennisontwikkeling, het is een culturele uitwisseling. Het gaat specifiek over museummanagement, dus: hoe organiseer je jezelf op de juiste manier? We reizen mee met de Nederlandse handelsmissie. Het Nationale Ballet is er ook. Onze tentoonstelling 'Still/Life - Contemporary Dutch Photography' - hangt ook in Peking, in het Three Shadows Photography Art Centre. Het is de derde keer dat Foam naar China reist. Op ons eigen initiatief, in overleg met de Nederlandse ambassade, hebben we dit seminar georganiseerd."

Wat moeten de Chinese musea van jullie leren?

"Zoals Nederlandse musea veel leren van de Engelse, kunnen de Chinese musea leren van ons. Onder meer op het vlak van positionering, marketing, het neerzetten van een merknaam. Wij zien een museum als meer dan een gebouw met kunst en dat is in China vaak nog niet het geval. Foam toont fotografie, maar verkoopt het ook. We geven cursussen, we hebben ons eigen magazine. Foam is naast een museum ook een merk."

Waarom kan juist Foam inspireren?

"Omdat Foam met zijn 13 jaar relatief jong is, zitten we dichter bij de realiteit van jonge, Chinese musea, we kunnen daarom veel van elkaar opsteken. Er is oprechte ambitie. De Chinese musea zijn nieuwsgierig. Wij hopen dat we hen kunnen inspireren zoals zij ons weer inspireren. De nieuwe musea hebben soms nog geen eigen collecties, wij weten hoe dat is. Foam begon ook zonder collectie. Dat moet geen drempel zijn."

Wat levert zo'n uitwisseling op?

"We breiden er ons netwerk uit, dat is zeer waardevol. Ja, we zoeken een markt in China. We zijn niet de enige hoor. Het Rijksmuseum en het Van Gogh komen er ook met regelmaat. Bovendien hopen we dat Still/Life daar kan blijven rondreizen, dat onze tentoonstelling meer Chinese musea kan aandoen. In 2015 komt er fotografie uit China in Foam te hangen. Daar gaan we nu alvast naar zoeken in ateliers. We hopen op meer uitwisseling van tentoonstellingen."

Hoe staat het met de musea daar?

"Het is ondoenlijk om daar een eenduidig antwoord op te geven, want het is zo'n groot land, met zoveel regio's, overal is de situatie verschillend. Elke dag wordt er gemiddeld één museum geopend. In 2011 streefde de Chinese overheid naar 4000 musea in 2014. Inmiddels staan er al meer. Er is niet een algemeen keurmerk voor musea. Musea zijn vaak gratis. Dat betekent dat ze naar extra inkomsten moeten zoeken, daarom zijn veelzijdigheid en marketing belangrijk."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden