FNV wil stakingen in hele horecasector

null Beeld afp
Beeld afp

Liefhebbers van hamburgers en milkshakes stonden vandaag in tachtig steden in dertig landen voor gesloten deuren. Werknemers van fastfoodrestaurants als McDonald's en Burger King staken voor hogere lonen en een gezamenlijke cao. Nederland doet als een van de weinige landen niet mee aan een van de grootste stakingen in de sector ooit.

Nóg niet, tenminste. Vakbond FNV Horeca staat achter het initiatief van de Amerikaanse actiegroep Fast Food Forward en de werkonderbrekingen in landen als de Verenigde Staten en Japan. FNV wil in Nederland ook stakingen organiseren, maar dan voor de hele horecasector. Net als de stakers in het buitenland willen de Hollandse werknemers een hoger loon en een nieuwe cao.

De huidige cao is namelijk verlopen. Volgens de vakbond is de overeenkomst ook al tien jaar niet gewijzigd. In Amerika bestaat helemaal geen cao voor de branche.

Amerikaanse fastfoodwerknemers zijn al jaren ontevreden over hun salaris. Daarom legden ze in 2012 en 2013 ook het werk neer. Vandaag doen voor het eerst andere landen mee.

Het minimumuurloon in Amerika is 7,25 dollar, omgerekend zo'n 5,30 euro. De meeste fastfoodwerknemers verdienen zo'n 6,60 euro. Dat is te weinig, zeggen ze, dus eisen ze een uurloon van 11 euro. Critici vinden 11 euro overdreven veel voor werknemers die over het algemeen laag opgeleid zijn. En als de lonen omhoog gaan, kunnen restaurants hun lage prijzen niet handhaven en minder personeel aannemen, aldus de critici. Juist door hun koopjes lopen de eetgelegenheden zo goed.

De werknemers aan de andere kant zeggen niet rond te kunnen komen van hun loon. Onder hen zijn tenslotte niet alleen studenten en jongeren, maar ook volwassenen die kinderen te verzorgen hebben. Zij kunnen het niet verkroppen dat de horecagiganten hun niet tegemoetkomen, terwijl de bedrijven miljoenen dollars winst maken.

Uit een enquête van vorig jaar blijkt bovendien dat 84 procent van het McDonald's-personeel en 92 procent van de Burger King-krachten heeft meegemaakt dat opzettelijk loon van ze is afgenomen. Managers noteerden bijvoorbeeld extra onbetaalde pauzes op roosters en lieten werknemers onbetaald overwerken.

McDonald's vindt dat het meevalt
De meeste stakers werken bij McDonald's. Het bedrijf erkent dat het moeilijk rondkomen is voor zijn werknemers, maar niet onmogelijk. Daarom publiceerde de keten vorig jaar een voorbeeldbudget dat moest aantonen dat werknemers hun hoofd boven water kunnen houden. Dat was volgens deskundigen echter volstrekt onrealistisch. Het bedrijf veronderstelde bijvoorbeeld dat werknemers twee banen en geen kinderen hebben. En autobezit was wel ingecalculeerd, maar brandstof niet. Daarmee bewees McDonald's volgens deskundigen dat ze inderdaad geen leefbare lonen betaalt.

De eerdere stakingen in de fastfoodbranche hadden geen effect. Maar het ziet ernaar uit dat de overheid nu een handje gaat helpen. Zo pleitte president Barack Obama al eerder voor een verhoging van het minimumloon naar 7,40 euro. Dat is volgens de werknemers echter lang niet genoeg om te overleven.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden