FNV wil rem op eenmansbedrijfjes

Met minimumtarieven voor zelfstandigen wil FNV oneerlijkeconcurrentie door onder anderen Polen tegengaan.

De vakcentrale wil de tarieven vastleggen in cao's. Ze moetenvoorkomen dat Poolse, maar ook Nederlandse eenmansbedrijvenwerknemers in vaste dienst wegconcurreren. Dezelfstandige-zonder-personeel (zzp'er) is inmiddels een fenomeenin de bouw, de metaal, het transport en andere sectoren. Polenen andere Oost-Europeanen verhuren zich op deze manier tegen lageprijzen. Als zzp'er hoeven ze bovendien geen werkvergunning tehebben. Maar ook veel voormalige Nederlandse bouwvakkers zijneenmansbedrijven gestart en werken tegen bodemprijzen.

FNV verwacht dat door het aannemen van de nieuwedienstenrichtlijn in de Europese Unie, meer zelfstandigen uitandere lidstaten naar Nederland trekken. Deze richtlijn,aangenomen door het Europees Parlement, maakt een vrij verkeervan diensten binnen de EU gemakkelijker. Met de minimumtarievenwil de vakcentrale de vaste werknemers beter kunnen beschermen.

Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), die de belangenvan ruim 10000 eenmansbedrijfjes vertegenwoordigt, is tegen deplannen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden