FNV wil onderzoek naar aanname ouder personeel

AMSTERDAM (ANP) - De oudere, ervaren werkzoekende moet volgens de FNV meer steun krijgen bij het vinden van een baan. Zo moet onderzocht worden of werkgevers bij het aannemen van personeel verplicht kunnen worden om het afspiegelingsprincipe te hanteren.

Een dergelijk principe geldt al bij ontslag om te voorkomen dat werkgevers bij reorganisaties alleen maar ouderen of alleen jongeren ontslaan, stelt FNV-bestuurder Leo Hartveld in een brief aan demissionair staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken. Hij wil dat de bewindsman ,,alles uit de kast'' haalt in zijn actieplan voor oudere werklozen.

Volgens dat plan worden onder meer driehonderd medewerkers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) vrijgemaakt om in twee jaar tijd 30.000 extra 45-plussers aan het werk te helpen.

Meer maatregelen

Maar volgens Hartveld zijn meer maatregelen nodig om werkgevers over te halen te investeren in ervaren werknemers en oudere werklozen aan te nemen. Naast het onderzoek naar het afspiegelingsprincipe in het aannamebeleid, moet volgens hem in eerste instantie worden voorkomen dat mensen langdurig op straat komen te staan.

Ouderen hebben vaak een zwakke positie op de arbeidsmarkt, omdat onvoldoende in scholing wordt geïnvesteerd. Daarom is het volgens de vakcentrale goed dat 45-plussers die bij het CWI aankloppen, direct individuele hulp krijgen. Maar daarbij hoort ook de mogelijkheid ,,tot opscholen''. Nu kunnen werkzoekenden ,,maar beperkt of pas later'' hun opleidingsniveau naar een hoger plan trekken, omdat eerst de ,,kortste weg naar arbeid'' wordt gezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden