Update

FNV wil niet via de pers onderhandelen over pensioenen

null Beeld anp
Beeld anp

"Kamp wil kennelijk de AOW-uitkering verhogen, maar ik heb nog niets op papier gezien" sprak een boze FNV-voorzitter Agnes Jongerius op het VNG-congres in Ulft vandaag. Ze liet weten dat ze het bepaald niet netjes van Kamp vindt om via de pers de laatste fase van de onderhandelingen te voeren.

De NOS bezit een tekst waarin staat dat de AOW boven op de inflatie stijgt met 0,6 procent, zo heeft Jongerius gehoord. "Dat vind ik knap, want ik heb die tekst niet en ik ben toch degene die met Kamp onderhandelt. Dit lijkt mij bijna vals spel."

Het stoort haar ook dat Kamp via de pers doet voorkomen alsof werkgevers en vakbeweging een conceptakkoord hebben bereikt over de pensioenen. Dat is niet het geval, aldus Jongerius. "Als hij denkt dat dit helpt de onderhandelingen te versnellen, dan kent hij mij slecht. Daar ben ik niet gevoelig voor."

Jongerius noemt Kamp "heel onverstandig", maar zij erkent wel dat hij nu "goed begrijpt" dat de AOW-uitkering extra omhoog moet. Maar ze wilde niet aangeven of de 0,6 procent wat haar betreft genoeg is, want dan zou zij hetzelfde doen als de minister en onderhandelen via de pers.

'Lekken pensioenakkoord vertraagt overleg'
Ook voorzitter Jaap Jongejan van CNV Vakmensen is boos en teleurgesteld dat informatie uit het pensioenoverleg op straat ligt. Hij vermoedt dat Sociale Zaken de stukken heeft gelekt. "Dit schaadt het vertrouwen en vertraagt het overleg", aldus Jongejan.

Juist de keuze om deze informatie te lekken wijst volgens Jongejan op "goedkope marketing'' van het ministerie. "Dit klinkt sympathiek. Maar hoe het zit met de dekking, staat er niet bij.''
Mocht het lek inderdaad bij het ministerie zitten, dan is minister Henk Kamp daar verantwoordelijk voor, vindt Jongejan.

Reactie Kamp
"Er is op dit moment geen akkoord'' stipte Henk Kamp vandaag voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer nog even extra aan. Daarmee wilde hij laten weten dat de geruchten over een conceptakkoord tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet onwaar zijn. Kamp zei dat er "nul komma nul'' informatie naar buiten is gesluisd door zijn ambtenaren.
De bewindsman verwierp ook het verwijt van Jongerius dat hij vals zou spelen in de discussie over een verhoging van de AOW-uitkering.


Geruchtenstroom
Gisterenavond kwamen de eerste geruchten dat het langverwachte akkoord over een hogere pensioenleeftijd, de hoogte van de AOW-uitkering en (on)zekerheden over het aanvullend pensioen nabij zou zijn. Voor het einde van deze week zouden vakbonden, werkgevers en het kabinet het eens worden.

Het plan zou zijn om de de pensioenleeftijd in 2020 te laten stijgen van 65 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Daarbij kwam ook het bericht dat AOW-uitkering zal extra stijgen door koppeling aan de loonontwikkeling. Er wordt gedacht aan een stijging van 0,6 procent tot 2028. Maar als mensen toch op hun 65e stoppen met werken, krijgen ze een korting van 6,5 procent.

De hogere AOW-uitkering is belangrijk voor de vakbeweging om meer onzekerheden bij het sparen voor aanvullend pensioen te accepteren. De maatregelen moeten gevolgen van de vergrijzing en schommelingen op financiële markten beter opvangen.

De vakcentrale FNV liet gisteren al weten dat er nog allerlei gesprekken plaatsvinden en dat er nog wat punten op tafel liggen. Er ligt nog geen akkoord, maar de onderhandelingen zitten wel in de slotfase. Of ze deze week worden afgerond, kon de FNV niet zeggen. Het kan ook nog wel langer duren.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is er formeel nog geen akkoord. "We zien het licht aan het einde van de tunnel, maar er liggen nog hobbels op de weg", liet een woordvoerder weten.Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden