FNV wil met rechtsgang Picnic in de supermarkt-cao dwingen

Het distributiecentrum van Picnic in Utrecht. Beeld ANP, Lex van Lieshout

Na een paar inleidende beschietingen, liggen online supermarkt Picnic en vakbond FNV nu echt op ramkoers.

FNV sleept Picnic voor de rechter, omdat de online supermarkt weigert de medewerkers te belonen volgens de supermarkt-cao. Dat maakte de FNV gisteren bekend. “Picnic blijft erbij dat de supermarkt-cao niet geldt, wij vinden van wel”, zegt Marianne Jekkers van de FNV. “Daar gaan we niet uit­komen. Vandaar dat wij de rechter willen vragen om een uitspraak te doen.”

Exclusief vakantietoeslag krijgen de distributiemedewerkers, die worden ingehuurd via uitzendbureaus, bij Picnic 9,79 euro bruto per uur. Bij een gewone supermarkt is dat 11,68 euro.

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic, heeft nog geen advocaat in de arm genomen. “We wachten even af. De FNV heeft nog geen dagvaarding gestuurd.”

Cheque van 9,9 miljoen

Samen met een groepje medewerkers bood de FNV Muller vorige week vrijdag een symbolische cheque aan van 9,9 miljoen euro. Volgens Jekkers is dit het bedrag dat Picnic vorig jaar heeft bespaard door zich niet te conformeren aan de supermarkt-cao. De vakbond gaf Picnic toen een week de tijd om dit te veranderen.

Maar Muller blijft erbij dat de supermarkt-cao niet van toepassing is op Picnic. “Wij zijn geen supermarkt, want wij hebben geen winkels. Wij zijn onderdeel van een nieuwe industrie, de e-commerce. Daar past die totaal achterhaalde cao uit de jaren zeventig niet bij.”

Muller wijst erop dat de supermarkt-cao ook voor bepaalde uitwassen zorgt. “Zie jij ooit in het weekend een volwassene werken in een supermarkt? Nee! Er worden allemaal kinderen ingeroosterd, omdat de supermarkt op zondag een toeslag van 100 procent moet betalen.”

Luisteren

Picnic is een online supermarkt zonder fysieke winkels. De klant bestelt via een app. Het bedrijf bezorgt gratis, terwijl andere supermarkten bezorgkosten rekenen. Vakbond FNV en een groep Picnic-medewerkers trokken in december 2018 aan de bel vanwege de onveilige werkomstandigheden, de hoge werkdruk en de ondermaatse beloning bij de distributiecentra van Picnic. Met een deel van de klachten van toen is Picnic goed aan de slag gegaan, zegt Jekkers van de FNV. “Ze luisteren nu beter naar mensen. En ze hebben maatregelen genomen om het werk veiliger te maken.” 

Om kneuzingen te voorkomen heeft Picnic op steeds meer karren rubberen ringen zitten, zodat handen bij een botsing met een andere kar niet klem komen te zitten. Ook kunnen de nooduitgangen niet langer geblokkeerd worden door verpakkingsmateriaal doordat er nu paaltjes omheen staan. Maar de beloning blijft een probleem, zegt Jekkers. “Een van de redenen dat Picnic gratis kan bezorgen, is dat ze hun medewerkers onderbetalen.”

Muller is ontstemd dat de vakbond de zaak nu zo op de spits drijft. “Wij willen de dialoog over het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden best aangaan, maar dan wel met het uitgangspunt dat wij onderdeel zijn van een nieuwe industrie. Picnic is begonnen op een leeg vel papier, dat moet ook gelden voor de arbeidsregelingen, die overigens al goed genoeg zijn.”

Idioot

Maar kan Muller niet via de onderhandelingstafel van de cao aanpassingen bewerkstelligen, waardoor het arbeidsvoorwaardenpakket beter bij Picnic gaat passen? “Nee, zo’n proces om van binnenuit iets te veranderen, gaan we niet doen. Daar is die cao veel te idioot voor.”

Het is niet zo dat de FNV helemaal niet meer in gesprek wil gaan met Picnic, zegt Jekkers. “Nu werken de meeste distributiemedewerkers nog via een uitzendcontract. We kunnen nog verder praten over het omzetten van uitzendcontracten in normale contracten.”

Ook ziet de FNV nog mogelijkheden om in gesprek te gaan over het aantal uur dat er tijdens een dienst gewerkt wordt. “Je ziet nu nog vaak dat medewerkers voor het einde van hun dienst naar huis worden gestuurd, als er geen werk meer is. Maar daardoor kunnen mensen er dus niet van op aan dat ze genoeg uren uitbetaald krijgen.” 

Jekkers hoopt Picnic ervan te kunnen overtuigen dat werkgevers werknemers altijd voor hun hele dienst moet betalen, zelfs als ze eerder klaar zijn. “Dat hoort namelijk geen risico te zijn voor de werknemer, maar voor de werkgever.”

Lees ook: 

Valt Picnic nu wel of niet onder een cao?

Werknemers van onlinesupermarkt Picnic klagen over een te laag salaris. Het is niet de eerste start-up die in opspraak raakt, maar de regels zijn niet altijd eenduidig.

Lees ook: Werken bij Picnic: ­te hoge werkdruk, onveilige omgeving en slechte beloning. 

Bij distributiecentra van online supermarkt Picnic is de werkomgeving onveilig, de werkdruk te hoog en de beloning ondermaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden