FNV wil met Kamp in gesprek over kolencentrales

De kolencentrale van RWE/Essent in Eemshaven Beeld anp
De kolencentrale van RWE/Essent in EemshavenBeeld anp

Vakbond FNV wil snel met minister Henk Kamp (economische zaken) in gesprek over de mogelijke sluiting van de Nederlandse kolencentrales. De vakbond vreest voor een verlies van 2800 banen.

Minister Kamp heeft gezegd dat hij eind november een standpunt in zou nemen over sluiting van de kolencentrales om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. FNV wil nog voor die tijd met de minister om tafel. "Werknemers worden ongeduldig en onrustig", zegt FNV-bestuurder Roel Berghuis. "Zij hebben het gevoel dat ze worden genegeerd en dat hun belangen niet worden meegewogen in de besluitvorming."

Samen met werkgevers dringt de bond aan op een compensatie van 600 miljoen tot 800 miljoen euro vanuit de overheid bij sluiting van de kolencentrales. Daarmee moeten investeringen en verlies van werk en inkomen worden gecompenseerd. "Dat zijn zaken die normaal door een bedrijf geregeld worden als mensen thuis komen te zitten na een interne reorganisatie", zei FNV-bestuurder Ruud Cornelisse eerder in Trouw. "Dat ligt nu anders. Het zijn nu niet de energiebedrijven die mensen de laan uit sturen. Die bedrijven stoken liever door. Kolencentrales sluiten is een politiek besluit.

2700 sneuvelende banen

Het kabinet zoekt naar manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Dat is hard nodig, omdat de rechter in de 'klimaatzaak' bepaalde dat de uitstoot moet dalen met 25 procent in 2020. En ook het mondiale klimaatakkoord dat vorig jaar werd gesloten in Parijs vraagt om vermindering van broeikasgassen die de lucht in gaan. Sluiting van kolencentrales, berekende het gerenommeerde bureau CE Delft, is een snelle en relatief goedkope manier om schoner te worden.

Uit een onderzoeksrapport in opdracht van minister Kamp, waar FNV ruchtbaarheid aan gaf, bleek in september dat er honderden banen vervallen bij de sluiting van kolencentrales. Als ze allemaal dichtgaan, verliezen 1350 medewerkers bij energiebedrijven hun baan en nog eens 300 werknemers op bijvoorbeeld overslagplekken in de haven. Na doorrekening van alle activiteiten staat de teller zelfs op zo'n 2700 sneuvelende banen, staat in het rapport.

Volgens het Ministerie van Economische Zaken is er de afgelopen maanden nauw contact geweest met de FNV over de toekomst van de kolencentrales. Het ministerie zegt de belangen van werknemers nadrukkelijk in beeld te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden