FNV wil met een klacht over Chevron de belastingontwijking via Nederland aan de kaak stellen

Volgens vakbond FNV heeft Chevron allen dochterbedrijven in Nederland om wereldwijd zo min mogelijk belasting te betalen. Beeld AP

Vakbond FNV stapt naar een internationaal meldpunt omdat oliemaatschappij Chevron, met 34 dochterbedrijven in Nederland, zich niet zou houden aan afspraken over transparantie. "We willen dat Chevron voortaan netjes belasting gaat betalen", zegt de bond.

Vakbond FNV dient vandaag samen met de internationale vakbonden ITF en PSI een klacht in tegen het Amerikaanse olieconcern Chevron. Het bedrijf ontwijkt op grote schaal de belasting via brievenbusfirma’s in Nederland, en schendt daarmee internationale richtlijnen voor bedrijven, zo stelt FNV. De vakbond hoopt zo een nieuw instrument te hebben om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan en druk te zetten op de rol van Nederland als doorsluisland voor winsten van bedrijven.

Verantwoord ondernemen

De klacht wordt ingediend bij het zogeheten Nationaal Contactpunt van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in Den Haag. Die instantie moet toezien op richtlijnen die binnen de Oeso zijn afgesproken over verantwoord ondernemen. Volgens FNV houdt Chevron zich niet aan de bepalingen over transparantie en belastingen die in Oeso-verband al in 1976 zijn afgesproken.

De vakbond ziet al langer met lede ogen aan hoe bedrijven steeds minder belasting betalen, waardoor de lasten voor werknemers juist hoger worden. “Met deze klacht willen we bereiken dat Chevron voortaan netjes belasting gaat betalen”, zegt Coen van der Veer, bestuurslid van FNV. “In de hele wereld moeten nu de belastingen voor werknemers omhoog, omdat multinationals alles doen om maar niet mee te hoeven betalen aan de samenleving.”

FNV, en de internationale vakbonden ITF en PSI, hebben 34 dochterbedrijven van Chevron in Nederland gevonden. Volgens de vakbond zijn die er alleen om wereldwijd zo min mogelijk belasting te betalen. In de klacht, ingezien door Trouw, staat dat de Nederlandse bedrijven alleen op papier bestaan, dus zonder werknemers of fysieke aanwezigheid in Nederland. De brievenbusmaatschappijen zouden betrokken zijn bij activiteiten van Chevron in onder meer Nigeria, Argentinië en Venezuela.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat een klacht wegens belastingontwijking wordt ingediend bij het weinig bekende Nationaal Contactpunt (NCP) van de Oeso. Het meldpunt heeft geen juridische macht – bij de behandeling van een klacht worden de partijen aan tafel gebracht in een poging het geschil te beslechten. De NCP publiceert aan het eind een openbare verklaring, wat doorgaans druk zet op bedrijven om de voorliggende klacht zo goed mogelijk af te handelen en daarmee negatieve publiciteit te voorkomen.

Prikkelende klacht

Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek spreekt toch van een ‘prikkelende’ klacht. “Als de klacht ontvankelijk wordt verklaard, kan een uitspraak in potentie een nieuwe standaard zetten over de mate waarin belastingontwijkingsstructuren maatschappelijk geaccepteerd worden.” Zo’n nieuwe standaard zou ook wenselijk zijn, vindt Van de Streek, om bedrijven handvatten te geven hoe om te gaan met de discussie over belastingontwijking. “Eerlijk gezegd is het nu vaak lastig om de fiscale bedrijfsstrategie handen en voeten te geven. De veel gehoorde claim dat bedrijven een ‘fair share’ moeten betalen, is te vaag.”

Vorig jaar schikte bierbrouwer Heineken nog een geschil met 150 voormalige medewerkers uit Congo, dat door het NCP werd behandeld. Heineken had de medewerkers ontslagen ten tijde van de burgeroorlog in dat land (1999-2003). De bierbrouwer betaalde de 150 medewerkers achteraf alsnog een ontslag­vergoeding.

Chevron moest vorig jaar bakzeil halen in een langlopende procedure tegen de Australische belastingdienst, waardoor het bedrijf miljarden extra aan belasting moet betalen in dat land.

De FNV hoopt via de klacht ook Nederland te bewegen om meer te doen aan belastingontwijking door multinationals. “Nederland is nu al een belastingparadijs en lokt daarmee uit dat bedrijven nog minder betalen” zegt Van der Veer van FNV. “Belastingontwijking is een ernstig probleem dat in de hele wereld grotere armoede veroorzaakt en publieke diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg ondermijnt.”

Lees ook: Ook Oeso-regels helpen maar deels

Ruim 42 jaar geleden kwam de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) met richtlijnen die multinationals zeggen hoe ze met mensenrechten en milieu moeten omgaan. Die helpen, maar kunnen drama's niet voorkomen.

Lees meer:

De afgelopen jaren deed Trouw uitgebreid onderzoek naar belastingontwijking, een onderzoek dat bekend is geworden als de Paradise Papers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden