Update

FNV wil komende week nog een zorgakkoord

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van VolksgezondheidBeeld anp

Alle 18 bonden van de FNV hebben zaterdag ingestemd met het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers anderhalve week geleden sloten. Daarnaast werd besloten de onderhandelingen met het kabinet en de werkgevers over een zorgakkoord te verlengen. Ook dit weekeinde wordt verder onderhandeld.

Redactie

De gesprekken over bezuinigingen in de zorg waren vrijdag nog stukgelopen op onenigheid over de thuiszorg. Abvakabo stelde daarop een ultimatum: het kabinet moest voor 12 uur zaterdag instemmen met het eindbod van Abvakbo, dat er voor zou zorgen dat er geen banen verloren gaan in de thuiszorg. Abvakabo dreigde anders op de Federatieraad van de FNV tegen het sociaal akkoord te stemmen.

Van Rijn
Rond het verlopen van de deadline deed staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) een nieuw onderhandelingsbod, waarin hooguit 30.000 banen zouden verdwijnen (eerder nog 65.000) en meer ouderen in aanmerking komen voor een plekje in een verzorgingshuis.

Ondanks dat Van Rijn niet tegemoet kwam aan de eisen van Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk besloot zij toch tot verder praten. Dat maakte de weg vrij voor de Federatieraad van de FNV om unaniem in te stemmen met het sociaal akkoord waarin onder meer afspraken staan over hervormingen in de WW en het ontslagrecht.

,,Wij zeggen 'ja' tegen al die verbeteringen die in het sociaal akkoord zijn afgesproken. Denk bijvoorbeeld aan het afschaffen van de 0-urencontracten. Dat is iets waar onze leden in de ouderenzorg de afgelopen tijd veel actie tegen hebben gevoerd. Dat is echt een verbetering. Maar wij vinden het onacceptabel dat er nog steeds geen oplossing is voor de thuiszorg'', aldus Van Brenk.

De kaap van het sociaal akkoord is daarmee definitief genomen, maar of partijen tot een zorgakkoord komen is nog zeer de vraag. Van Brenk heeft tot nog toe hard onderhandeld en ook zaterdag noemde ze het nieuwe bod van Van Rijn onvoldoende, omdat ,,vrijwel de helft van de thuiszorg onderuit wordt gehaald''.

Wat op de achtergrond binnen de FNV nog speelt is de grote reorganisatie van de vakcentrale. De leden kunnen binnenkort een nieuwe voorzitter kiezen. Van Brenk is tot dusver de enige kandidaat. De huidige FNV-voorzitter Ton Heerts beslist later over zijn kandidatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden